Foto: TT

Trelleborg går i borgen för nyanlända

Publicerad

Trelleborg inför kommunal hyresgaranti för nyanlända på bostadsmarknaden. På så sätt hoppas kommunen kunna underlätta för nyanlända att tilldelas ett hyreskontrakt.

– Vi tror det är nödvändigt för att underlätta inträdet på bostadsmarknaden för vissa svagare grupper. De har inga referenser sedan tidigare och kan ha svårt att komma in och få en lägenhet, säger Torbjörn Karlsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Den 1 mars trädde bosättningslagen i kraft som innebär att kommuner är skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning. Trelleborg har sedan dess undersökt möjligheterna till att utöka samarbetet med de lokala hyresvärdarna gällande nyanlända.

Kommunstyrelsen fattade på onsdagen beslut om att kommunen kan ingå borgensåtagande. Hyresvärden kan därmed kräva betalning av kommunen om inte hyrestagaren har möjlighet betala.

Tar över hyresskulden

Hyresgästens skuld övergår till kommunen, som i sin tur kan kräva betalning om det visar sig att hushållet har förmåga att betala hyran.

I och med beslutet hoppas kommunen kunna underlätta för nyanlända att tilldelas ett hyreskontrakt. Trelleborg blir en av landets första kommuner att införa den här lösningen specifikt för målgruppen nyanlända sedan dess att lagen trätt i kraft.

En individuell behovsprövning ska göras för att se om hushållet är i behov av stöd. Borgensåtagandet ska också vara begränsat i tid och belopp.

– Möjligen sätter vi ett exempel och kan inspirera andra genom att visa att det är möjligt att underlätta inträdet på bostadsmarknaden, säger Torbjörn Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer