Foto: TT

Tretton personer åtalas för upplopp i Malmö förra året

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare meddelade idag att tolv män och en kvinna åtalas för brott efter upploppen på Amiralsgatan i slutet på augusti förra året. Tre av de åtalade var under 18 år vid upploppet.

Totalt åtalas tretton personer – tre för anstiftan till våldsamt upplopp och tio för våldsamt upplopp. 

Upploppet inträffade helgen 28-29 augusti förra året. Bakgrunden var ett utspel från Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, som initierade en koranbränning i Malmö som sedan genomfördes och filmades i Rosengård.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Missnöje med manifestation ledde till att en stor grupp människor samma kväll samlades kring Amiralsgatan, med omfattande skadegörelse som följd.

– Trots stora insatser från polisen och andra företrädare från samhället för att lugna stämningen kom situationen att eskalera i ett våldsamt upplopp med omfattande skadegörelse och stenkastning mot polisen. Sedan tidigare är åtta personer dömda för delaktighet i upploppet och nu åtalas ytterligare 13 personer, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr i ett pressmeddelande.

Åklagaren: Skador för miljoner

Enligt åklagarmyndigheten orsakade upploppet skador för flera miljoner, bland annat på ett 20-tal polisbilar.

Flera personer har sedan tidigare dömts för delaktighet i upploppet.

Se förklaring på vad som låg bakom upploppet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Våldsamheter utbryter i Malmö under fredagskvällen. Cirka 300 personer samlas på Amiralsgatan och i Rosengård och det skjuts fyrverkerier, smällare och bengaler. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Upplopp i Malmö efter koranbränning

Mer i ämnet