Faraomyrorna är mellan 2 och 3,5 mm stora. Foto: antweb.org

Tropiska myror invaderar hyreshus i Malmö

Publicerad

Faraomyror har flyttat in i minst 64 hushåll på Bellevuegården i Malmö. Sedan i somras har flera saneringar gjorts, men trots det är myrorna fortfarande kvar, rapporterar Hem och Hyra.

De tropiska myrorna klarar sig inte utomhus under den kalla svenska vintern, utan har sökt skydd och värme i lägenheter i flera trappuppgångar på Bellevuegården.

– De håller till i kök och badrum eftersom de vill ha värme. Det kan vara så att man ser en till tre stycken men ibland är det upp till femton, säger hyresgästen Mikael Kjellbom till Hem och Hyra. Han bor i ett av de drabbade husen och har upplevt problem med faraomyror flera gånger tidigare.

Han och de andra hyresgästerna har blivit tilldelade myrfällor av hyresvärden. Metoden går ut på att man lägger ut bete som myrorna äter och sedan dör av, men för att detta ska fungera kan det inte finnas annat som myrorna hellre äter. Därför behöver lägenheterna där giftet används vara vältädade.

Miljöförvaltningen är inkopplad. Enligt Anticimex kan det ta lång tid att bli av med faraomyror och problemet sprids lätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer