Fem års fängelse för att ha tillverkat termosbomber

Uppdaterad
Publicerad

En 49-åring döms för att ha tillverkat termosbomber och förvarat narkotika i sin industrilokal i Tyringe. Tingsrätten tror inte på hans försvar om att han köpt in 172 termosar för att ha till kommande filminspelningar. Tingsrätten tror inte heller på att hans dna hittats på fyra olika termosbomber i Malmö och Borås för att han sålt stubintråd till folk i filmbranschen.

På tisdagen meddelade Hässleholms tingsrätt dom mot de fyra personer som stått åtalade för att ha tillverkat och hanterat termosbomber.

Den 49-årige företagaren döms också för att han hanterat svartkrut utan tillstånd och förvarat det tillsammans med vapen och ammunition. Vid polisens tillslag hittades även över 3 kilo amfetamin.

Företagaren döms därför för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott och vapenbrott till fängelse i fem år. 49-åringen nekar till samtliga brott.

Polispersonal bär ut flera datorer och påsar med okänt innehåll vid en husrannsakan i januari 2020 mot en lokal på en ort i norra Skåne där den åtalade 49-åringen bedriver verksamhet. Foto: Johan Nilsson/TT

Åtalet gällde även en styrelsesuppleant i företaget. Suppleanten döms till sex månaders fängelse för att ha hanterat och köpt in svartkrut till företagaren utan att ha haft tillstånd.

Tingsrätten menar att utredningen inte visar att mannen förstått att svartkrutet och stubintråden skulle användas för att tillverka bomber.

Styrelsesuppleanten erkänner sig skyldig till brott mot vapenlagen men nekar till övriga brott.

Chattar blev bevis

En av de åtalade har haft en verkstadslokal i närheten av företagaren. I kontorsdelen av lokalen hittade polisen en termosbomb. Tingsrätten konstaterar att det av åberopade chattkonversationer klart framgår att han även förstått att termosbomben skulle komma till brottslig användning. Han döms därför för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse till fängelse nio månader. Mannen erkänner narkotikabrott men nekar till övriga brott.

En av de tilltalade döms till en månads fängelse endast för narkotikabrott. Även han var åtalad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Tingsrätten menar dock att det inte anses bevisat att han förstått att det var en sprängladdning i form av en termosbomb som han hittade i sin bil. Mannen erkänner narkotikabrott men nekar till övriga brott.

Dna på stubinen

Den tekniska bevisningen mot männen rör bland annat dna-fynd. Tio gröna termosbomber hittades i en resväska i ett källarförråd i ett lägenhetshus i Borås sommaren 2020. På tre av dem påträffades 49-åringens dna på tändstubinen.

49-åringens dna har även funnits på stubinen till en odetonerad silverfärgad termosbomb som hittas vid ett sprängdåd mot en bilverkstad i Fosie i Malmö i mitten av oktober 2019, där två av fyra utplacerade termosbomber exploderade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.