Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hundratals hushåll utan fibernät i Hörby kommun Foto: SVT

Hundratals hushåll utan fibernät i Hörby kommun

Publicerad

På flera orter i Hörby kommun installeras just nu fibernät. Men flera fastigheter blir utan. Det skapar problem med både telefoni och internet för flera företagare.

I Hörby, Höör och Eslöv har Telia byggt ut fiber till 8000 fastigheter. Men nyligen meddelade Telia att drygt 250 fastigheter i Hörby kommun inte kommer att få fiber. Här fanns tidigare ett kopparnät som Telia stängt ner för att istället satsa på moderna lösningar.

Men nu när flera fastigheter står utan någon lösning så är besvikelsen stor. Bland annat påverkas ett behandlingshem för missbrukare i Arup som ägs av Mikael Harkell.

– Hela vårt interna telefonsystem fungerar inte. Internet har också blivit väsentligt långsamare, säger Mikael Harkell.

Telia menar att det blir för dyrt

Telia har genomfört säljkampanjer i området och fått in intresseanmälningar från hushållen. Men efter en samlad bedömning med bland annat kostnader för teknisk utrustning och gräv- och marktillstånd, så görs bedömningen att det blir för dyrt.

– Vårt mål är naturligtvis att bygga fiber, men i ett antal områden i Hörby, 250 hushåll, så får vi inte kalkylen att gå ihop på grund av ökade kostnader, säger  Inger Gunterberg, pressansvarig på Telia.

Kommunen: ”Vi gör det vi kan”

Hörby kommun för samtal med flera olika företag som bygger ut fibernät. Men kommunens inflytande är begränsat.

– På kommunalmark kan kommunen underlätta för att företag ska kunna bygga ut fibernätet. Men på privatmark är det svårare. Vi gör det vi kan för att så många fastigheter som möjligt ska få fiber, men det är en fri marknad och vi kan inte styra företagen, säger Irene Nyqvist vid Hörby kommun.

Tidigare i veckan har vi berättat om företagare i Hjällaröd som drabbas av problem i väntan på fibernät.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer