Foto: SVT

Trots kritik inför Pilängsskolan i Landskrona betyg i fyran

Uppdaterad
Publicerad

Pilängsskolan i Landskrona inför, som enda skola i Skåne, betyg i årskurs fyra. Rektorn menar att betygen ska lyfta kunskapsnivån men både forskare och lärarfack är kritiska.

Pilängsskolan har haft dåliga resultat jämfört med andra skolor i kommunen och rektorn Maria Sjöstedt hoppas att försöket med betyg i årskurs fyra ska ändra på det, berättar P4 Malmöhus.

– Jag är helt övertygad om att eleverna kommer att vara mer insatta i betygssystemet när de kommer till skolår sex. De kommer vara lugnare, säger hon till radion.

Idag får alla elever i Sverige betyg i årskurs sex men den här försöksverksamheten med betyg i fyran härstammar från en uppgörelse mellan regeringen och alliansen 2015. Den innebär att Skolverket kan ge 100 skolor i Sverige möjligheten att testa betyg från lägre åldrar men intresset har varit svalt.

15 skolor i hela landet har anmält intresse och Pilängsskolan i Landskrona är den enda i Skåne. En av dem som ska utvärdera försöket är Anders Jönsson, professor i didaktik på högskolan i Kristianstad, menar att i princip all forskning visar att tidiga betyg försämrar kunskapsutvecklingen och motivationen för de flesta eleverna.

– Vi utsätter eleverna för saker som vi på förhand vet kommer ge negativa konsekvenser för många elever. Jag kan tycka att det är sorgligt att man offrar eleverna, säger han till Radio Malmöhus.

Vinner Alliansen valet den 9 september vill de införa betyg för alla i fyran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.