Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör vad blodgivare i Malmö tänker om att ge blod under pandemin i klippet ovan. Foto: SVT

Trots stort intresse – hälften av blodgivarna i Malmö avbokar sina tider

Uppdaterad
Publicerad

Allt färre i region Skåne har möjlighet att ge blod när smittspridningen av covid-19 ökar. Trots att intresset för att ge blod är stort så har runt hälften av blodgivarna på blodcentralen i Malmö behövt avboka sina tider.

SVT Nyheter Skåne rapporterade tidigare i veckan om att blodlagret i Skåne är oroväckande lågt. Anledningen är att allt fler blodgivare avbokat sina tider under coronapandemin.

– Vi ser hur det har exploderat hos oss, att blodgivningen har gått ner under ett antal veckor här nu, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare i Region Skåne.

På blodcentralen i Malmö har runt hälften fått avboka sina tider till följd av den ökade smittspridningen. Enligt Ingrid Johannson beror det främst på att blodgivare insjuknat i covid-19 och säsongsförkylningar. En del har även behövt att avboka sina tider då det krockat med den tredje vaccindosen.

Många anmäler intresse

Samtidigt har intresset för att ge blod varit stort under pandemin.

– Intresseanmälningarna håller i sig, det har varit så under hela pandemin. Vi har till och med på vissa blodcentraler haft kö för att få lov att komma och ta test för det har varit så mycket. Så det ser vi som väldigt positivt, säger Ingrid Johansson.

I klippet ovan kan du höra vad blodgivare i Malmö tänker om att ge blod under pandemin.

På hemsidan Geblod.nu finns mer information om hur man anmäler sig för att bli blodgivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer