Akut blodbrist när smittspridningen ökar i Skåne: ”Oroväckande lågt”

Uppdaterad
Publicerad

Till följd av den höga smittspridningen i Skåne har inte lika många kunnat ge blod och därför ligger blodlagret på låga nivåer i Skåne. Nu vill Region Skåne att de som kan ska ge blod.

Blodlagret i Skåne är enligt regionen oroväckande lågt. Det är framförallt akut brist på blodgivare med blodgrupperna O-negativt, O-positivt, A-positivt och A-negativt blod. Det saknas cirka 400 blodpåsar av dessa blodgrupper och inom sjukvården beräknas det att en blodpåse i minuten behövs.

– Det behövs ständigt fyllas på. Det är ett fortlöpande arbete med att få fler att bli blodgivare, säger Ingrid Johansson, blodgivarsamordnare i Region Skåne.

Brist i hela landet

Det är inte bara i Skåne som det är brist på blodgivare utan läget är detsamma i hela Sverige. Vanligtvis har regionerna kunnat skicka påsar med blod till sjukhus som är i ett större behov, vid exempelvis olyckor, men nu är det inte möjligt.

– Eftersom läget är lika bekymmersamt i hela landet kan vi inte få hjälp från någon annanstans i Sverige, säger Ingrid Johansson.

Operationer kan ställas in

Som effekt av de låga blodnivåerna på blodcentralerna kan operationer komma att ställas in.

– Vi vill inte hamna i ett sådant läge. Det kan hända att planerade operationer kan ställas om ifall det skulle eskalera, säger Ingrid Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.