Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jolanta Gregorsky har nu fått sin andra spruta. Hör henne och verksamhetschefen Linda Björklund i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Trots utsatt område – här vaccinerar sig över 80 procent

Publicerad

Andelen som vaccinerar sig mot covid-19 är lägre i socioekonomiskt utsatta områden – men Gamlegården i Kristianstad sticker ut. Här har mer än 80 procent av alla över 65 år vaccinerats.

Gamlegården på Näsby i Kristianstad är på polisens lista över utsatta områden – men till skillnad från i många andra utsatta områden är vaccinationsviljan här hög, något som P1 Morgon rapporterat om.

– Jag tror inte att det handlar om någon snabb lösning utan om vårt långsiktiga arbete, säger Linda Björklund, verksamhetschef på Vårdcentralen Näsby, som ligger på Gamlegården, om vad hon tror är anledningen till den höga vaccinationsgraden.

”Personalen trivs på sitt jobb”

Hon pekar bland annat på att man på vårdcentralen under flera år haft en arabisktalande servicevärd på plats i väntrummet som slussar patienter rätt och att man har en tolk som pratar både arabiska och somaliska. Linda Björklund lyfter även fram att man har en låg personalomsättning på vårdcentralen.

– När personalen trivs på sitt jobb känner sig patienterna mer trygga, säger Linda Björklund.

I videoklippet får du träffa Jolanta Gregorsky som fått sin andra spruta och verksamhetschefen svarar på frågan hur man ska nå ut till de yngre åldersgrupperna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet