Trygghetslarm inte att lita på

Uppdaterad
Publicerad

Trygghetslarm som kommunerna tillhandahåller har brister i säkerheten. Kristianstad är en av de kommuner där larmen ibland inte fungerar.

Det avslöjar SVT:s Uppdrag granskning i kväll.

Kristianstad är en av många kommuner som har kvar gammal teknik för trygghetslarmen. Cirka 2000 hushåll i kommunen är idag beroende av trygghetslarm för sin säkerhet. Oftast fungerar de, men inte alltid.

I september 2012 larmade en kvinna för att hennes make behövde hjälp på toaletten. Men larmet nådde inte hemtjänsten. När de väl kom dit låg maken död på toaletten.

– Vi fick aldrig svar på varför larmet inte gick fram, för när personalen testade larmet efteråt fungerade det, säger Bo Rosengren på kommunens utvecklingsenhet.

Analog teknik

Utredningen efteråt visade att dödsfallet inte hade kunnat hindras även om larmet hade fungerat, men att trygghetslarm inte är pålitliga beror enligt experter på att larmen bygger på gammal analog teknik som inte längre är säker.

– Kommunerna måste skynda på att byta ut den gamla tekniken mot digitala larm annars kommer problemen att bli fler, säger Oskar Jonsson på Hjälpmedelsinstitutet.

”Infrastrukturen fungerar inte”

I Kristianstad bygger 80 procent av trygghetslarmen på analog teknik från telefonjacket. Och skälet är att bredbandet inte är utbyggt på landsbygden och att GSM-nätet ännu inte går att lita på.

– Hjälpmedelsinstitutet har ännu inte presenterat någon lösning för en helt digital signal från larmet in till larmcentralen. Det handlar om att infrastrukturen inte fungerar och det är i första hand inte en kommunal fråga, säger Bo Rosengren på kommunens utvecklingsenhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.