Tuff vår för allergikerna

Publicerad

Skånska allergiker kan få det tufft framöver: den intensiva våren gör att växterna släpper stora mängder pollen på samma gång.

Våren har slagit till med full kraft, och i Danmark har det uppmätts rekordhöga halter av björkpollen. Nu riskerar Skåne att drabbas av svidande ögon, rinnande näsor och försämrade studieresultat när björkarna släpper sitt frömjöl.

När våren kommer plötsligt och intensivt så slänger björken iväg stora delar av sin pollenladdning på samma gång. Resultatet blir en hög koncentration av pollen och stora besvär för allergiker. De pollen som utsöndras den här våren tillverkades redan förra året. Värmen gör alltså inte att det tillverkas mer pollen utan bara att det släpps ut under en kortare tidsperiod.

– Sedan spelar också vindar en stor roll i spridningen. Kraftiga åskoväder kan också göra att det sprids mycket pollen, den elektriska spänningen gör att frökapslarna exploderar, säger Alf Tunsäter, docent och överläkare vid Lunds universitet.

Försämrar prestationen

Enligt honom kan man se en försämring av studieresultat under pollenperioden.

– Den som är allergisk blir trött och får sämre minne, vilket kan leda till att man presterar sämre, säger han.

När pollenhalterna blir riktigt höga uppmanas de med stora besvär att hålla sig inne tills det blir bättre. Andra tips är att inte torka tvätt utomhus och stänga av ventilationen om man ska åka bil.

Men något pollenrekord på den svenska sidan sundet tror inte Alf Tunsäter att det blir.

– Jag tror inte att det blir lika mycket som våren 1993, som var ett rekordår. Men det är flera veckor kvar, så vi får se hur det utvecklar sig.

Här (http://www.kollpapollen.nu/pollenrapport) kan du se pollenprognosen för Skåne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer