Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Snart ska kamerorna som kan läsa av registreringsskyltar för tullens räkning vara igång. Foto: SVT

Tullens kameror ska läsa din registreringsskylt

Publicerad

Trots att förvaltningsrätten godkände övervakningskamerorna redan i juni så används de inte. Men nu säger Tullverket att kamerorna ska sättas igång före årsskiftet.

För att förebygga, förhindra eller upptäcka brott så har tullen kameror som kan läsa registreringsskyltar vid Öresundsbron och Helsingborgs hamn. Kameran läser av registreringsskyltar på fordon som matchas mot ett underrättelseregister. Om registreringsnumret ger en träff så får tulltjänstepersonalen en signal och fordonet kan stoppas och kontrolleras.

Tullverket vill använda kameraövervakning dygnet runt för att bland annat bli bättre på att att stoppa in- och utförsel av illegala varor.

– Det är alla som kvalificerat sig för att läggas in i ett underrättelseregister. Det ska finnas misstankar som ska vara på en viss nivå för att det ska få användas i detta syfte, säger Lars Bäckström,chef för gränsskyddsenheten vid Tullverket.

Lars Bäckström, chef för gränsskyddsenheten vid Tullverket. Foto: SVT

Uppgifter som kan kopplas till enskilda personer men som inte matchas som ett spaningsintressant objekt ska raderas omedelbart efter att nummerplåtsavläsningen är gjord. Inga sådana uppgifter sparas.

Regeringen vill att tullen och polisen ska få möjlighet att bedriva ännu mer kamerabevakning än vad som är tillåtet idag.

– Vi ser att om vi använder tekniska hjälpmedel så gör vi det svårare för kriminella att röra sig över gränsen, säger Mikael Damberg (S) inrikesminister.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer