Arkivbild Foto: Tullverket

Tullkontroller gav över halv miljon kronor i beslag

Uppdaterad
Publicerad

När Tullverket införde ökade kontroller på fyra stora flygplatser i Sverige beslagtogs över en halv miljon kronor i kontanter, för att motverka terrorfinansiering och organiserad brottslighet.

Pengarna som beslagtogs skulle olagligt föras in- och ut från landet.

– Vi ser en ökad trend att det förs ut kontanter ut ur Sverige som möjligen skulle ha gått till att finansiera terrorism, säger Elisabeth Eriksson på Tullverket i ett pressmeddelande.

Det är i samarbete med polisen och Kronofogden som Tullverket utförde en kontrolloperation där all in- och utförsel av kontanter kontrollerades i en vecka i mars detta året.

Enligt svensk lag ska den som reser med över 10.000 euro, det vill säga drygt 100.000 svenska kronor anmäla detta till Tullverket, en lag som finns till för att förhindra att pengar går till bland annat organiserad brottslighet, eller terrorverksamhet.

Men av de pengar som beslagtogs fanns även stora summor som Kronofogden fick ta hand om, då rör det sig om personer som har skulder som ska ska kasseras in.

– På Sturup beslagtog Kronofogden 45.000 kronor, säger Sofia Hellqvist, presskommunikatör på Tullverket.

Stora summor pengar

Det innebär att den totala mängden pengar som beslagtogs i Malmö gick till Kronofogden. I Arlanda motsvarade Kronofogdens beslag 249.000 kronor. I Landvetter var det samlade beslaget 52.000 kronor.

– Genom att samverka med Kronofogden och polisen får vi tillsammans större befogenheter och kan störa den här typen av olaglig utförsel av pengar på ett sätt som vi inte kan var för sig, övar på att samarbeta och ökar vår kunskap om smuggling av kontanta medel, säger Elisabeth Eriksson på Tullverket i ett pressmeddelande.

Enligt Tullverket är det svårt att säga exakt hur mycket pengar som förs ut från landet varje år eller var alla pengar tar vägen, men genom den här typen av kontroller är syftet att motverka en del av den  brottsliga in- och utförseln.

– Det rör sig om stora summor, men det är svårt att säga hur mycket av det totala som de 600.000 kronorna är, säger Sofia Hellqvist.

De var totalt fyra flygplatser som fick ökade kontroller. I Växjö som var en av de kontrollerade platserna gjordes inga beslag alls, samtidigt som Arlanda stod för majoriteten av den beslagtagna summan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.