Foto: Firas Razak/SVT

Tusenåriga fynd upptäckta under kyrkogolvet

Uppdaterad
Publicerad

Flera spännande fynd har gjorts i Burlöv kyrka. När kyrkogolvet revs upp för att installera nya värmeledningssytem, hittades gamla mynt, golvplattor och gravkammare.

– Där är kraniet och här ligger också en del till en arm, säger arkeologen Per Sarnäs, när han visar en av gravkamrarna som upptäckts under golvet i sydöstra delen av kyrkan.

Burlöv kyrka är en av Skånes äldsta kyrkor, och den tros ha byggts redan under 1100-talet. De som begravdes inne i kyrkan var troligen mäktiga präster. Vid utgrävningarna har man även hittat gamla mynt från 1200-talet.

– Vid ett av golvlagren hittade vi ett mynt som är slaget under den danska kungen Valdemar II 1202-1241. Vi har även hittat en bit målat glas som tillhör den äldre delen av kyrkan. Men här får experter titta på vad det är för glas. Det är väldigt ovanligt, säger Per Sarnäs, till SVT Nyheter Skåne.

Foto: Firas Razak/SVT

Unika fönster och glaserat golv

– Det är fantastiskt att tänka att här har människor gått och trampat och lämnat spår i tusentals år. Det är väldigt häftigt att vara med och gräva ur en kyrka och hitta de här fynden, säger Lena Petersson, kyrkoherde.

Vad betyder de här fynden?

– Vi kan förstå lite mer av kyrkans utveckling, man tror att kyrkan är byggd på 1100-talet. Men med de här fynden kommer vi inte att kunna datera kyrkan, säger Per Sarnäs.

– Det blir väldigt tydligt att kyrkan haft betydelse under århundradena, därför att man lagt på väldigt kostsamma saker på den. Allt från fönster till det glaserade golvet som visar att det funnits människor som har brytt sig och som dessutom har haft råd att lägga fram fina saker i sin kyrka, säger Lena Petersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.