Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstranter från Sverige och Danmark samlades i Malmö för att visa stöd till folket i Gaza Foto: Johan Dernelius/SVT

Tusentals i demonstration för Gaza i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna till stöd för folket i Gaza fortsätter i Malmö. Under söndagen samlades tusentals från Sverige och Danmark för att visa sitt stöd.

Varje helg sker demonstrationer i Malmö till stöd för folket i Gaza, detta sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Likaså idag då tusentals marscherade genom staden.

– Det är jättetragiskt. Världen tittar på men det är inget som händer, säger Mohammad Khalil.

Sedan terrorattacken i Israel den 7:e oktober har nästan 30 000 palestinier dödats i Gaza av israelisk militär, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Många har tvingats lämna sina hem och det råder brist på mat och vatten.

– Vi är här för att stödja folket i Gaza. Det är folket som lider, säger Kotaiba Aal.

Se mer från demonstrationen i klippet ovan eller följ direktrapporteringen om Hamas och Israel nedan.

Senaste nytt om Hamas och Israel

Överblick

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Nya bilder visar omfattande förstörelse av Gazas näst största stad Khan Yunis, som fått utstå flygbombningar och tung artillerield från Israels militär i kriget mot Hamas.

I går jämförde EU:s utrikeschef Josep Borell förstörelsen i Gazas städer med den i de tyska städerna under andra världskriget.

– Mer än 60 procent av den fysiska infrastrukturen har skadats och 35 procent har helt förstörts, enligt Josep Borell.

IDF: Angripit 40-tal Hizbollahmål i Libanon

Enligt den israeliska militären ska ett 40-tal Hizbollahmål
i staden Ayta ash-Shab nära gränsen i södra Libanon blivit angripna, rapporterar Al Jazeera.

Attackerna mot den Iranstödda milisgruppen i Libanon ska bland annat ha varit riktade mot vapenarsenaler och infrastruktur.

Under de senaste dagarna har gränsstriderna eskalerat.

Tidigare under onsdagen rapporterade libanesiska säkerhetskällor om flera luftangrepp över gränsen, enligt Reuters.

EU-kommissionen: Kräver utredning om massgravar

EU-kommissionen kräver en oberoende utredning efter upptäckten av hundratals kroppar, enligt Hamaskontrollerade myndigheten för civilförsvar, i massgravar intill sjukhusen Nasser och al-Shifa i Gaza.

– Det här tvingar oss att mana till en oberoende utredning av alla misstankar och alla omständigheter, för det ger verkligen intryck av att kränkningar av internationella mänskliga rättigheter kan ha förekommit, säger EU-talespersonen Peter Stano, enligt TT.

En massgrav utanför Nassersjukhuset i Khan Yunis, Gaza. Bild från 21 april. Foto: AFP

Flera luftangrepp över gränsen mellan Libanon och Israel

Den libanesiska Iranstödda milisgruppen Hizbollah säger sig ha avfyrat ett dussintals raketer mot den israeliska gränsstaden Shomera på onsdagen. Det rapporterar Reuters.

Säkerhetskällor i Libanon har även rapporterat om ett tiotal israeliska luftangrepp på onsdagen mot den libanesiska staden Ayta al-Shaab på andra sidan gränsen.

USA: 26 miljarder till Israel

Den amerikanska senaten har röstat ja till ett stort biståndspaket på 95 miljarder dollar. Över 26 miljarder dollar ska gå till Israel och 61 miljarder till Ukraina.

Medlen ska stödja Israels "ansträngning att försvara sig mot Iran och dess ombud, och att ersätta USA:s militära operationer som svar på de senaste attackerna", enligt en sammanfattning av lagstiftningen, rapporterar CNN.

Finansieringen omfattar 4 miljarder dollar för missilförsvarssystemen Iron Dome och David's Sling samt 1,2 miljarder dollar för försvarssystemet Iron Beam, som motverkar hot från kortdistansraketer och granatkastare.

USA: Rapporterna om massgravar är oroande

Det amerikanska utrikesdepartementet har på tisdagen uttryckt sin oro över rapporterna om massgravar i Gaza, rapporterar Reuters.

Det efter att palestinska myndigheter tidigare rapporterat att de den här veckan hittat hundratals kroppar i massgravar vid Nasser-sjukhuset i Khan Younis efter att israeliska trupper lämnat. Det rapporterades även kroppar vid Al Shifa Medical Site.

FN:s chef för mänskliga rättigheter, Volker Türk, sade tidigare på tisdagen att han var "förskräckt" över rapporterna om massgravarna.

Israels militär (IDF) har nekat till anklagelserna om att de dels ska ha avrättat personer dels begravt personer i en massgrav vid Nasser-sjukhuset.

Borell jämför förstörelsen med andra världskriget

EU:s utrikeschef Josep Borell säger under en session i EU-parlamentet att städerna i Gaza har förstörts mer än de tyska städerna under andra världskriget.

Han säger att det skulle kosta omkring 90 miljarder dollar att bygga upp infrastrukturen i Gaza, och hänvisar till en skadebedömning som gjorts av Världsbanken och FN med stöd av EU i slutet på januari.

– Mer än 60 procent av den fysiska infrastrukturen har skadats och 35 procent har helt förstörts, säger Josep Borell.

IDF beordrar evakuering av Beit Lahia

Israels militär IDF har beordrat evakuering i området kring Beit Lahia i norra Gaza och skriver i ett uttalande att det är en "farlig krigszon".

Under natten har Israel genomfört flera attacker på norra Gazaremsan mot mål de menar har koppling till terrororganisationen Hamas.

Markerad händelse

Israel: Nekar till anklagelser om massgrav vid sjukhus

Israels militär (IDF) nekar till anklagelserna om att de dels ska ha avrättat personer dels begravt personer i en massgrav vid Nasser-sjukhuset.

"Att IDF ska ha begravt palestinska kroppar saknar grund", skriver de i ett uttalande under tisdagen.

Den israeliska militären menar att att de har undersökt kroppar som redan låg där när de har letat efter personer som Hamas tagit som gisslan, men att de endast har återlämnat kroppar som redan låg vid sjukhuset.

Flyganfall mot norra Gaza

Under natten har det genomförts flyganfall över norra Gaza som ska ha varit bland de kraftigaste på länge. Det uppger Gazabor enligt nyhetsbyrån Reuters. Enligt Hamaskontrollerad media ska även en skola, där några på flykt tog skydd, ha beskjutits.

Israels militär skriver i ett uttalande att det israeliska luftvärnet under det senaste dygnet har slagit till mot runt 25 mål på Gazaremzan relaterade till Hamas.

I israeliska gränsstäder ska flyglarm ha gått under natten, men det finns inga rapporter om några skadade. Islamiska Jihad uppger att man beskjutit städerna Sderot och Nir Am.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet