demonstranter som går på en gata

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tusentals demonstranter från Sverige och Danmark samlades i Malmö för att visa stöd till folket i Gaza Foto: Johan Dernelius/SVT

Tusentals i demonstration för Gaza i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Demonstrationerna till stöd för folket i Gaza fortsätter i Malmö. Under söndagen samlades tusentals från Sverige och Danmark för att visa sitt stöd.

Varje helg sker demonstrationer i Malmö till stöd för folket i Gaza, detta sedan kriget mellan Israel och terrorstämplade Hamas bröt ut. Likaså idag då tusentals marscherade genom staden.

– Det är jättetragiskt. Världen tittar på men det är inget som händer, säger Mohammad Khalil.

Sedan terrorattacken i Israel den 7:e oktober har nästan 30 000 palestinier dödats i Gaza av israelisk militär, enligt det Hamaskontrollerade hälsoministeriet. Många har tvingats lämna sina hem och det råder brist på mat och vatten.

– Vi är här för att stödja folket i Gaza. Det är folket som lider, säger Kotaiba Aal.

Se mer från demonstrationen i klippet ovan eller följ direktrapporteringen om Hamas och Israel nedan.

Senaste nytt om Hamas, Israel och konflikten i Mellanöstern

Överblick

Markerad händelse

Hamas: Nästa frigivning sker på lördag

I ett officiellt uttalande bekräftar den terrorstämplade organisationen Hamas att nästa frigivning av israeliska gisslan kommer att ske som planerat på lördag den 25 januari, rapporterar Times of Israel.

Tidningen skriver att fyra israeliska gisslan planeras att släppas, men vilka dem är i nuläget okänt.

Under den första fasen av vapenvilan ska totalt 33 israeliska gisslan, av de cirka 100 som fortfarande hålls fångna av Hamas, bytas mot 737 palestinska fångar som suttit fängslade i Israel.

På söndagen frigavs de tre första gisslan samtidigt som de 90 första palestinska fångarna släpptes.

Markerad händelse

Ocha: Hundratals lastbilar med förnödenheter har åkt in i Gaza

FN:s humanitära kontor (Ocha) rapporterar i en uppdatering på måndagen att humanitär hjälp fortsätter att nå Gazaremsan efter att vapenvilan trädde i kraft på söndagen.

Bara under måndagen ska 915 lastbilar med förnödenheter ha åkt in i Gaza, skriver man och hänvisar till information som erhållits från israeliska myndigheter och garanterna för avtalet om vapenvila.

Under vapenvilans första dag skriver Ocha att över 630 lastbilar med förnödenheter åkte in i Gaza.

Detta inflöde av humanitär hjälp är en del av den första fasen av vapenvilan, som är planerad att pågå i sex veckor.

Markerad händelse
Raserade hus i norra Gaza.
Beit Lahia i norra Gaza har bombats hårt i det 15 månader långa kriget. Foto: Omar Al-Qatta/AFP/TT

Tusentals saknade tros finnas i Gazas ruiner

På vapenvilans andra dag blottläggs allt mer av förstörelsen i Gaza.  FN beräknar att det kommer att ta decennier och kosta många miljarder att städa upp och återuppbygga Gaza.

Enligt FN:s satellitdata (UNOSAT) har 69 procent av Gazas bebyggelse förstörts, vilket motsvarar 170 000 byggnader, rapporterar Reuters.

Gazas hälsomyndighet beräknar att det kan finnas upp mot 10 000 saknade personer kvar i resterna av de raserade husen.

Markerad händelse

Huthirebellerna drar ner på attacker i Röda havet

Huthirebellerna i Jemen meddelade på söndagen att de kommer att begränsa sina attacker i Röda havet till enbart fartyg som har en koppling till Israel, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Attackerna mot israeliska fartyg ska upphöra när alla tre faser i avtalet om vapenvila har uppnåtts.

Sedan kriget i Gaza startade hösten 2023 har de Iranstödda huthirebellerna attackerat ett hundratal fartyg med missiler och drönare för att skapa störningar i fartygstrafiken i Röda havet.

Många rederier har på grund av attackerna slutat använda sig av Suezkanalen och väljer istället den långa omvägen runt Afrika på vägen mellan Asien och Europa.

Markerad händelse

Kvarlevor efter soldat återtogs i militäroperation

Israels militär har återtagit kvarlevorna av soldaten Oron Shaul, som dödades i kriget mot Gaza 2014, rapporterar BBC.

Enligt ett uttalande från IDF hämtades kvarlevorna i en hemlig militäroperation i Gaza.

Shauls kvarlevor var tänkta att överlämnas i ett senare skede enligt avtalet om vapenvila som trädde i kraft på söndagen.  
Kvarlevorna efter ytterligare en soldat som dödades 2014 är fortfarande kvar i Gaza.

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

23-åriga Dania släpptes från fängelset i natt

Den 23-åriga studenten Dana Hanatsheh från Västbanken är en av de drygt 60 kvinnor som i natt släpptes från Ofer-fängelset i Israel. Hon berättar för nyhetsbyrån Reuters att hon suttit i administrativt förvar i fem månader.

- De kvinnliga fångarna är starka och försöker göra det omöjliga inifrån fängelset. Situationen är dåligt för de kvinnliga fångarna, för alla fångar, säger hon.

Administrativt förvar innebär att personer som ses som ett hot mot nationell säkerhet kan hållas fängslade utan rättegång och utan att få veta vad de anklagas för, enligt Utrikesdepartementet.

Hör de palestinska fångarna och se firandet på Västbanken i spelaren

Markerad händelse

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

SVT:s korrespondent: "Människor jublade"

Många israeler blev lättade när de fick bilderna på den frisläppta gisslan.

– Människor jublade när de såg att de kunde gå för egen maskin och verkade må ganska bra. Men vi vet inte hur de mår mentalt, säger SVT:s korrespondent Samir Abu Eid på plats i Tel Aviv.

Vid midnatt släpptes 90 palestinska fångar. Många av dem har under en kortare tid suttit i det som kallas administrativt förvar och har inte ställts inför rätta.

– Men bland de över 700 fångar som ska släppas finns även personer som suttit länge i fängelse. De som har begått mycket allvarliga brott kommer inte att få återvända hem utan ska skickas till Egypten, Qatar eller Turkiet.

Markerad händelse

WHO: Hälsobehoven i Gaza utmanande uppgift

Hälften av Gazas 36 sjukhus är fortfarande delvis i drift, nästan alla sjukhus är skadade eller delvis förstörda. Knappt fyra av tio vårdinrättningar är funktionella, enligt WHO.

Specialiserad sjukvård är i stort sett otillgänglig, samtidigt som uppskattningsvis 30 000 personer som skadats under kriget är i behov av fortsatt rehabilitering.

"Detta är ett ögonblick jag har begärt och hoppats på. Men att ta itu med de enorma hälsobehoven och återställa hälsosystemet i Gaza kommer att vara en komplex och utmanande uppgift med tanke på omfattningen av förstörelsen", skriver WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus på X. (TT)

Markerad händelse

Minst 630 lastbilar med humanitär hjälp inne i Gaza

Minst 630 lastbilar med humanitär hjälp tog sig in i Gaza under vapenvilans inledande dag, rapporterar FN:s organ för katastrofhjälp, Ocha. Minst 300 av dem är avsedda för norra Gaza.

"Vi har ingen tid att förlora", säger Ocha-chefen Tom Fletcher i ett uttalande.

"Efter 15 månader av oavbrutet krig är de humanitära behoven chockerande", fortsätter han.

Markerad händelse
En leende palestinsk kvinna gör ett v-tecken med sina fingrar från en av bussarna med fritagna palestinier.
En av bussarna med de fritagna palestinierna som rullade in i Beitunia, utanför Ramallah, under natten. Foto: Zain Jaafar/AFP/TT

90 palestinier frigivna - stort firande på Västbanken

Den israeliska kriminalvården har bekräftat att 90 palestinska fångar har släppts från Ofer-fängelset som en del av bytesavtalet mellan Israel och Hamas, rapporterar Reuters.

Fyrverkerier avfyrades för att fira när bussar med de frigivna anlände till Ramallah på Västbanken, där tusentals människor väntade för att välkomna dem.

De som friades är 69 kvinnor och 21 tonårspojkar från Västbanken och Jerusalem, enligt Hamas.

Under vapenvilans första fas ska totalt 33 israeliska gisslan, av de omkring 100 som fortfarande hålls fångna av Hamas, växlas mot 737 palestinska fångar som suttit fängslade av Israel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet