Två versioner av varför supportern dog

Uppdaterad
Publicerad

I dag ställdes de medicinska experterna mot varandra – rättsläkarna som menar att det inte går att avgöra vad Djurgårdssupportern dog av. Och neurokirurgen som hävdar att misshandeln var dödande.

Det var fullsatt i rättegångssalen när den sista förhandlingsdagen inleddes i målet där en 28-årig HIf-supporter åtalats för att han orsakat en Djurgårdenanhängares död.

Förhandlingen inleddes med rättsläkaren Sixtens Perssons version:

Rättegång mot fotbollssupporter

– Han fick skrapskador och bristningar men ingen fraktur. Jag hade nog förväntat mig större skador.

Rättsläkaren säger att en tänkbar förklaringsmodell  kan vara att Djurgårdensupportern drabbats av en emotionell stressreaktion till följd av våldet. Men att det bara är en hypotes bland flera. Själva skadan i ansiktet beskriver han som så liten att den inte hade krävt sjukhusbehandling.

– Dödsorsaken blir en fråga i ingenmansland, menar Sixten Persson. Man kan inte fastställa en klar dödsorsak.

”Hjärtstilleståndet utlöst av våldet”

Pensionerade neurokirurgen, professor Carl-Henrik Nordström från Lund, hörde själv av sig till åklagaren när rättsläkarnas hållning blev känd.

– Hjärtstilleståndet är tveklöst utlöst av våldet mot huvudet, hävdade han vid tisdagens förhandling.

Han menar att händelseförloppet är entydigt: offret fick ett slag i ansiktet, föll baklänges och blev omedelbart medvetslös.

-Då får man en allvarlig hjärnskakning och ett våldsamt högt blodtryck, maximal stress och hjärtrubbningar. Det kan man avlida av, det är välbelagt och har studerats i djurförsök.

Han hänvisar bland annat till erfarenheter bland boxare, där även friska individer kan få hjärtpåverkan i samband med våldsamma urladdningar.

Rättsmedinaren Anders Ottosson gick i polemik med Nordström.

– Han är kategorisk i sina påståenden och tar exempelvis inte hänsyn till offrets problem med hjärta och fetma, menade han. Vår erfarenhet är att de som dör av våld mot huvudet får noterbara skador på hjärnan.

– Någon katastrofal hjärnsvullnad har jag, trots att jag tittade på bilderna i går, inte bedömt finnas.

Slutplädering

I sin slutplädering hävdade åklagaren Eleonora Johansson att 28-åringen lever ut i den våldsamma supporterkulturen.

-Han är inte vilken supporter som helst, framhöll hon. Han vet hur man slåss, han har tränat kampsport,

En viktig tvistefråga är händelseförloppet före slaget. 28-åringen har sagt att han slog i nödvärn.

– Jag går så långt och påstår att han ljuger om händelseförloppet, och det får han göra som misstänkt. Det är hans fulla rättighet, men det påverkar hans trovärdighet, säger Eleonora Johansson.

Kammaråklagare Eleonora Johansson yrkar på ett fängelsestraff i minst sex månader.

28-åringens försvarare Stefan Rosell yrkade på ett frikännande på alla punkter.

– Vi hörde det från rättsläkaren Sixten Persson i förmiddags. Det finns ett tidssamband men orsakssambandet saknas, kan det bli tydligare än så?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång mot fotbollssupporter

Mer i ämnet