Två personer har anhållits misstänkta för sprängningen vid en livsmedelsbutik och restaurang på Lindängen i Malmö på söndagseftermiddagen. Foto: Firas Razak

15-årig flicka misstänks för sprängning av butik i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två personer har anhållits misstänkta för sprängningen vid en livsmedelsbutik och restaurang på Lindängen i Malmö. De anhållna är en 15-årig flicka och en 21-årig man, skriver Sydsvenskan.

– Flickan greps på söndagskvällen och mannen natten till måndag. Jag vill inte gå in på deras inbördes relation. Båda är misstänkta för allmänfarlig ödeläggelse, säger Nils Norling, polisens presstalesperson till SVT Nyheter.

Enligt åklagare Tomas Olvmyr är de misstänkta på sannolika skäl för att gemensamt ha utfört sprängningen.

– Allmänfarlig ödeläggelse är ett väldigt allvarligt brott och det krävs synnerliga skäl för att anhålla en person under 18 år, säger han.

Enligt åklagaren nekar de båda till brott.

Kunder i butiken

Det var vid 14.30-tiden på söndagen som någon form av sprängladdning ska ha detonerat vid livsmedelsbutiken och restaurangen, som båda fick skador på fasaden av den kraftiga smällen. Enligt polisen ska det ha varit kunder i butiken vid detonationen.

– Vi vet ännu inte vad de använde sig av för sprängmedel. Både bombgruppen och teknikerna har varit på plats och säkrat spår, säger Nils Norling.

Undersöker hotbild

Polisen undersöker nu om det finns något hotbild.

– Vi tittar i första läget på om sprängningen varit riktad mot verksamheten, den som driver den eller någon som arbetar där. Men vi måste även se om den kan ha varit riktad mot någon närliggande adress, säger Nils Norling.

En av de närboende som hörde smällen är Medina Turkanovic, som bott på Lindängen i fem år:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.