Polisen söker med metalldetektor innanför avspärrningar på Hålsjögatan där en man hittades skjuten i juni i år. Foto: Johan Nilsson / TT

Två anhållna misstänkta för medhjälp till mord på 25-årig man

Uppdaterad
Publicerad

Två personer i 20-årsåldern sitter anhållna misstänkta för medhjälp till ett mord på Hålsjögatan i Malmö i juni. Mannen som mördades då levde under hot efter att ha vittnat i en rättegång mot gängkriminella.

Sedan tidigare sitter sex personer häktade misstänkta för olika grad av inblandning i mordet på en 25-årig man. Utöver en huvudmisstänkt gärningsman handlar det om fem män som enligt åklagaren ska ha gjort sig skyldiga till antingen medhjälp eller anstiftan till mord eller till skyddande av brottsling.

Det var våren 2016 som 25-åringen vittnade i en rättegång. I samband med det fick han ta emot grova hot, bland annat i samband med själva rättegången. Efter det fick han med polisens hjälp skyddat boende.

Två år senare, 2018, mördades 25-åringens äldre bror. Han sköts ihjäl när han satt i sin bil i Malmöstadsdelen Kroksbäck. En man satt länge häktad misstänkt för det mordet, men han släpptes i mars i år. Och i juni sköts alltså även 25-åringen till döds på Bellevuegården i Malmö.

– Mannen som tidigare satt häktad för mordet på den äldre brodern återfinns även denna gång bland de frihetsberövade, säger åklagare Magnus Pettersson till SVT Nyheter.

En av de nu anhållna männen har hörts i ett tidigare skede av utredningen, men det är först nu de båda delgivits misstanke om brott.

Enligt Magnus Pettersson kan ytterligare personer ha varit delaktiga i planeringen och genomförandet av mordet på 25-åringen, utöver de totalt åtta män som nu sitter frihetsberövade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.