Den mördade 25-åringen hotades efter att ha vittnat i en rättegång mot gängkriminella, händelsen fångades på tingsrättens övervakningskamera. Foto: PolisenVisa alla (3)
Visa alla (3)

Mördad 25-åring levde under hot – vittnade mot gängkriminella

Uppdaterad
Publicerad

Den 25-årige man som sköts till döds i Malmö på måndagen hade tidigare vittnat mot två bröder och mottagit hot mot sin familj. Två år efter hoten sköts också 25-åringens äldre bror till döds.

”Din mamma är en hora. Du kommer begravas med henne din horunge. Din dag kommer.” Det meddelandet fick 25-åringen på Facebook den 20 april 2016. Han fick också andra meddelanden med hot mot sin familj.

Dagen före hoten hade en rättegång inletts i Malmö tingsrätt där 25-åringen var målsägande. Han hade för polisen berättat hur han kidnappats vid Bellevuegårdens centrum och misshandlats i en källare av fem män.

Varnades för att vittna

25-åringen fick motta ännu ett hot under den första rättegångsdagen. En bror till den man som pekats ut och åtalats för olaga frihetsberövande, misshandel och försök till utpressning, gick fram till 25-åringen vid en rökpaus och varnade honom för att vittna.

Polisen tog allvarligt på hoten och 25-åringen fick skyddat boende.

Båda bröderna dömdes i tingsrätten till fängelsestraff efter 25-åringens vittnesmål, den ene för kidnappningen och misshandeln, den andre för övergrepp i rättssak.

Den mördade 25-åringens bror sköts till döds i en bil i maj 2018. Foto: Mikael Nilsson

Två år senare, den 19 maj 2018, mördas 25-åringens storebror på Kroksbäck i Malmö. Han skjuts ihjäl med flera skott när han sitter i sin bil. En man häktas misstänkt för mordet. Det är samma man som avtjänat fängelsestraff för att ha kidnappat och misshandlat 25-åringen.

Mannen satt häktad misstänkt för mordet i drygt nio månader. Men så sent som den 18 mars i år hävde kammaråklagare Magnus Pettersson häktningen och mannen släpptes på fri fot.

Flera gärningsmän

Två män har anhållits för måndagens mord på 25-åringen. Ytterligare två män söks av polisen.

Det är samma åklagare som vid mordet på storebrodern som leder förundersökningen. Det är först när kammaråklagare Magnus Pettersson lämnar in en häktningsframställan som det blir offentligt vilka de fyra är.

Polisen söker med metalldetektor på den plats där 25-åringen hittade skjuten på Bellevuegården. Foto: Johan Nilsson / TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.