Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av insamlade ljusstumpar, plåtburkar och kartongbitar tillverkar kvinnorna på Höllvikens ukrainska boende sk skyttegravsljus åt sina landsmän, allt medan kriget i hemlandet går in på sitt tredje år. Foto: Bernard Mikulic

Två år av krig i Ukraina: Deras ljus ska lysa upp skyttegravarna

Publicerad

Det är en krigsinsats i litet format men med stort hjärta. Av ljusstumpar, plåtburkar och kartongbitar tillverkar kvinnorna på det ukrainska boendet i Höllviken så kallade trench candles, skyttegravsljus, som ska värma deras landsmän vid fronten.

Imorgon lördag är det två år sedan det fullskaliga kriget bröt ut i Ukraina. För de många ukrainska flyktingarna i Sverige har tillståndet av oviss väntan sedan länge blivit vardag. På förläggningen i Höllviken gör de boende vad de kan för att hjälpa upp förhållandena i hemlandet.

När SVT Nyheter hälsar på i huslängan, tillfälligt hem för ett 15-tal ukrainska kvinnor och barn, pågår tillverkningen av hemmagjorda krigsförnödenheter som bäst i det gemensamma köket.

Ljus och värme

Alla Silvasjtjuk smälter insamlade ljusstumpar och paraffinklumpar i en kastrull på spisen, medan Marta Sjpak förbereder plåtburkarna på bordet framför sig med remsor av ituriven kartong.

– Vi gör ”trench candles”, som används för att sprida både ljus och värme i skyttegravarna. De brinner i tre timmar och funkar även till enklare matlagning och för att torka kläder, berättar Marta.

Se klippet och möt de ukrainska kvinnorna i Höllviken, i färd med att producera förnödenheter åt sina landsmän hemma vid fronten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.