Länsstyrelsen anmälde två personer för att träd hade fällts, maskiner hade körts och byggnader hade placerats på gravfältet söder om Sösdala. Foto: Ur polisens förundersökningsprotokoll

Åklagaren: Grovt fornminnesbrott bygga vikingaby vid gravfält

Uppdaterad
Publicerad

Ett gravfält söder om Sösdala i Hässleholms kommun har skadats under framväxten av en vikingaby. Det menar åklagaren, som åtalar två personer för grovt fornminnesbrott.

2019 köpte de två åtalade en fastighet intill ett gravfält. Kort därpå fraktades en färdigbyggd vikingaby till platsen. Efter inspektion från kommunen och länsstyrelsen anmäldes paret, då träd hade fälts, markarbete hade utförts och byggnader hade placerats på gravfältet utan bygglov.

Enligt åklagaren, som väckte åtal under onsdagen, har fornlämningen ändrats eller skadats.

Det här är två personer med stort intresse för vikingatiden som har velat ta vara på miljöns speciella karaktär, men det är min mening att de har gjort det på fel sätt, säger säger åklagare Robert Knutsson.

Jag betraktar brottet som grovt eftersom det handlar om en särskilt stor, speciell och välbevarad fornlämning vars värde har skadats, säger han.

Fortsatte trots att myndigheterna sade nej

Enligt kulturmiljölagen är det förbjudet att rubba, ta bort, gräva ut, täcka över eller genom bebyggelse, plantering, eller på annat sätt ändra eller skada en fornlämning utan tillstånd från länsstyrelsen.

Robert Knutsson menar att det mest uppseendeväckande är att de åtalade har fotsatt att bedriva verksamheten trots att myndigheterna har sagt nej.

Det har inte funnits några onda avsikter. De visste vad som gällde, men fortsätter att mena att markarbetet och annat inte har gjort skada. Där tycker vi olika, säger Robert Knutsson.

De åtalade förnekar brottet.

– Åtalet bygger på en felaktig karta, säger Oddvar Lönnerkrantz, en av de åtalade, till SVT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer