Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det råder oenighet kring uppförandet av en vikingaby söder om Sösdala. Paret bakom byn står åtalade för grovt fornminnesbrott – och på onsdagen åkte rätten ut till byn. Se och hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Misstänkt fornminnesbrott – här besöker tingsrätten vikingabyn i Sösdala

Uppdaterad
Publicerad

Det har stormat kring vikingabyn utanför Sösdala på sistone. Nu tas fallet där vikingabyns företrädare anklagas för grovt fornminnesbrott upp i Hässleholms tingsrätt.

Oddvar Lönnerkrantz och Maral Otetileu står bakom Vittfarnas vikingaby, som på senare år vuxit fram intill väg 23 söder om Sösdala i mellersta Skåne.

– Vår vision är att skapa en kulturhistorisk anläggning där man kan uppleva tidens vingslag, har Oddvar Lönnerkrantz tidigare sagt om parets planer.

Men de har stött på patrull. Under nästan hela tiden har de varit i tvist med Hässleholms kommun, bland annat när det gäller bygglov för stugorna på tomten.

”Skadat tusenårig gravplats”

Rättegången som nu pågår i Hässleholms tingsrätt handlar om brott mot forminneslagen och har att göra med Vätteryds gravfält som ligger intill parets mark.

Åklagaren menar att paret skadat fornlämningen och att några av stugorna som paret flyttat dit stått innanför fornlämningsområdet. Maral Otetileu och Oddvar Lönnerkrantz nekar till brott.

På onsdagen åkte tingsrätten – inklusive domare, nämndemän och åklagare – ut till vikingabyn för att se platsen med egna ögon. Se vallningen i klippet ovan.

Vikingabyn har på senare tid även fått stor medial uppmärksamhet med anledning av en konflikt mellan företrädarna och Hässleholms kommunalråd Hanna Nilsson (SD).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingabyn

Mer i ämnet