Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du möta vikingaentusiasterna som menar att Hässleholms kommunalråd Hanna Nilsson (SD) vill hyra dem som torpeder. Foto: Erika Dahlin Jönsson/Johan Dernelius

SD-topp i Hässleholm anklagas för att ha försökt anlita ”vikingar” som torpeder

Uppdaterad
Publicerad

Ett storbråk har blossat upp mellan Hässleholms kommunalråd Hanna Nilsson (SD) och vikingabyn utanför Sösdala – nu har båda sidor polisanmält varandra. Hanna Nilsson anklagas för att ha försökt anlita personer i vikingabyn som torpeder, något hon förnekar.

Oddvar Lönnerkrantz och Nils Nihlén i vikingabyn berättar att de fick uppdraget av Hanna Nilsson i november 2021. De skulle få en kommunvånare att dra tillbaka ett överklagande av kommunens beslut att köpa ett äldreboende, något som nättidningen Frilagt var först att rapportera om.

– Se till att han tar tillbaka sin anmälan. Hur ni gör det vill jag inte veta, säger Oddvar Lönnerkrantz när refererar till mötet på gravfältet intill vikingabyn.

– Det är bara lögner givetvis, säger Hanna Nilsson.

Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala har i flera år varit föremål för olika rättsprocesser. Anklagelserna handlar om allt från svartbyggen till fornminnesbrott.

Idiotförklarar tjänstemän

Hanna Nilsson medger att hon försökt hjälpa vikingabyn och att hon besökt byn ett 100-tal gånger. Oddvar Lönnerkrantz har spelat in flera av deras samtal. Där hörs hur kommunalrådet idiotförklarar kommunala tjänstemän och hon säger också att vikingabyn har rätt i sak när det gäller en rättsprocess om svartbyggen.

”Problemet för mig är att Hässleholms inte varit ärliga i domstolen. Jag kan stå för det. Jag tycker att kommunen har ljugit i mark- och miljödomstolen”, säger Hanna Nilsson i en inspelning från den 24 januari i år.

Tog en ny vändning

För en vecka sen tog historien en ny vändning. Hanna Nilsson och en partikamrat polisanmälde Oddvar Lönnerkrantz för bland annat utpressning och olaga hot. Hon säger att Lönnerkrantz hotat att gå till media med ljudinspelningarna om inte kommunen köper vikingabyn för 12,5 miljoner kronor.

– Jag ångrar att jag över huvud taget försökt hjälpa dem. Jag har varit väldigt naiv och jag önskar att jag aldrig varit där någonsin.

Ser fram emot rättegång

Oddvar Lönnerkrantz har i sin tur polisanmält Hanna Nilsson för bland annat förtal. Han ser fram emot att spela upp ljudinspelningarna i domstolen.

– Inspelningarna styrker vår berättelse, säger han.

Hanna Nilsson säger att hon inte menat det hon säger på ljudinspelningen.

– Jag var rädd. Det låg knivar på bordet. Jag sa bara det han ville höra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.