Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör paret Oddvar och Maral i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Oddvar och Maral bygger en vikingaby – ställs inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Söder om Sösdala har en vikingaby vuxit fram under de senaste åren. Nu åtalas paret bakom byn, Oddvar Lönnerkrantz och Maral Otetileu, för grovt fornminnesbrott. Åklagaren menar att de skadat fornlämningen som ligger bredvid deras mark.

Café Brevé intill väg 23 mellan Höör och Hässleholm stängde för många år sedan. 2019 köpte paret Maral Otetileu och Oddvar Lönnerkrantz fastigheten och sedan dess har, vad paret kallar, en ”vikingainspirerad” by vuxit fram på tomten.

– Vår vision är att skapa en kulturhistorisk anläggning där man kan uppleva tidens vingslag, säger Oddvar Lönnerkrantz.

Inget bygglov

Det har aldrig varit något okontroversiellt bygge. Det historieintresserade paret har nästan under hela tiden varit i tvist med Hässleholms kommun. Bland annat då paret inte sökt bygglov för stugorna de ställt på tomten. Paret och deras advokat har hävdat att stugorna borde räknas som ”ekonomibyggnader till lantbruksfastighet” medan kommunen varit av annan åsikt. Mark- och miljödomstolen har sagt sitt i frågan. I höstas fastslog de att stugorna på tomten är bygglovspliktiga.

Ett av Skånes största gravfält

Men åtalet som nu lämnats in handlar inte om bygglov. Rubriceringen är ”brott mot fornminneslagen” och har att göra med Vätteryds gravfält som ligger alldeles intill parets mark.

Åklagaren menar att paret skadat fornlämningen och att några av stugorna som paret flyttat dit stått innanför fornlämningsområdet. Maral Otetileu och Oddvar Lönnerkrantz nekar till brott.

Nu hoppas de att en ny karta över fastigheten ska leda till att de frias i rättegången – på kartan som åtalet är byggt på är byggnaderna fel utplacerade, enligt Oddvar Lönnerkrantz.

Se mer i videoklippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingabyn

Mer i ämnet