Hässleholm tingsrätt besökte Vätteryds gravfält och vikingabyn under rättegången. En av de åtalade, Oddvar Lönnerkrantz, står vid en av de 375 resta stenarna på gravfältet. Foto: Johan Nilsson/TT

Vikingabyns ägare frikänns i rättegång om grovt fornminnesbrott

Uppdaterad
Publicerad

Hässleholms tingsrätt frikände på onsdagen vikingabyns ägare från åtalet om grovt fornminnesbrott.

Oddvar Lönnerkrantz och Maral Otetileu som driver vikingabyn utanför Sösdala. Vikingabyn är granne med Vätteryds gravfält, Skånes bäst bevarade gravfält med resta stenar. Åklagaren menade att paret skadat fornlämningen och att några av stugorna som paret flyttat dit stått innanför fornlämningsområdet. Båda har under rättegången nekat till brott.

Åtalet mot Lönnerkrantz ogillas eftersom tingsrätten anser att brottet, att maskiner kört på gravfältet, är att bedöma som brott av normalgraden och därmed preskriberat. Otetileu frias helt eftersom hon inte anses haft med byggnationerna att göra.

– Även om det av vittnesuppgifter och skriftlig bevisning framkommit att Vätteryds gravfält är en mycket betydelsefull fornlämning är gärningen inte att bedöma som grovt fornminnesbrott bland annat utifrån att en del av skadorna kan åtgärdas genom att byggnaderna som anlagts flyttas och att området sedan tidigare varit föremål för åtgärder som påverkat det, säger Karin Månsson, rådman vid tingsrätten.

Kommunalrådet agerade i tvist

Hässleholms avgående kommunalråd Hanna Nilsson (SD) engagerade sig i tvisten mellan vikingabyn och kommunen. Oddvar Lönnercrantz har ljudupptagningar från Hanna Nilssons besök i vikingabyn där hon säger kommunens tjänstemän ljugit för rättsväsendet för att vinna mot vikingabyns ägare. På ljudupptagningarna idiotförklarar hon tjänstemän och baktalar politiker i Hässleholm.

Hanna Nilsson har försvarat sig med att hon inte menar det hon säger på inspelningarna. Hon säger att hon känt sig hotad av Oddvar Lönnerkrantz och sagt det han ville höra.

Lönnerkrantz har å sin sida sagt att Hanna Nilsson gett honom och en kamrat i uppdrag att agera torpeder för att förmå en kommuninvånare att dra tillbaka ett överklagande av ett kommunalt beslut. Hanna Nilsson har förnekat att hon anlitat vikingabyn som torpeder.

Ledde till SD:s fall

SD:s samarbetspartier M och KD krävde Hanna Nilssons avgång efter turerna kring vikingabyn. Nu har ett nytt styre bildats i Hässleholm mellan M och S.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne i april när tingsrätten besökte gravfältet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det råder oenighet kring uppförandet av en vikingaby söder om Sösdala. Paret bakom byn står åtalade för grovt fornminnesbrott – och på onsdagen åkte rätten ut till byn. Se och hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingabyn

Mer i ämnet