Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lena Wallentheim (S) räknar med att bli vald till kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm 22 maj och Lina Bengtsson (M) blir vice ordförande i den nya konstellation som tar makten. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Maktskifte i Hässleholm: M och S tar över styret efter SD

Uppdaterad
Publicerad

Den politiska turbulensen i Hässleholm är över. På onsdagen meddelade Moderaterna och Socialdemokraterna på en gemensam presskonferens att de tar makten i Hässleholm.

Det politiska styret i Hässleholm sprack efter det så kallade vikingadramat. Moderaterna och Kristdemokraterna lämnade samarbetet med Sverigedemokraterna efter att SD:s kommunalråd Hanna Nilsson idiotförklarat tjänstemän och baktalat politiker i inspelningar som Oddvar Lönnerkrantz på Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala gjort.

Sedan slutet av mars har det varit oklart hur Hässleholms kommun ska styras. Men på onsdagen kallade Moderaterna och Socialdemokraterna till presskonferens för att berätta att de tar över styret i Hässleholm – med stöd av Vänsterpartiet, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet.

S tar ordförandeposten

På fullmäktigesammanträdet 22 maj väntas socialdemokraten Lena Wallentheim väljas till ordförande i kommunstyrelsen och moderaten Lina Bengtsson till vice ordförande i kommunstyrelsen.

Idag innehas posten av Sverigedemokraternas Hanna Nilsson.

Kritik från SD

– Det jag är mest chockad över är att Moderaterna kommer gå ihop med vänstern. Det trodde jag aldrig i min vildaste fantasi, säger Hanna Nilsson (SD) till SVT Nyheter Skåne.

Hade du hellre sett att SD styrde i minoritet?

– Ja, givetvis. För Hässleholms skull. Nu blir det ju röd politik i Hässleholm. Vi i SD kommer fortsätta driva den politiken som väljarna faktiskt visat att de vill ha – vilket är konservativ blå politik.

Så här rapporterade SVT Nyheter Skåne när styret i Hässleholm sprack 24 mars:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
M och KD i Hässleholm har inte längre förtroende för kommunstyrelsens ordförande sverigedemokraten Hanna Nilsson (till höger i bild). Nu ser det ut som att styret spricker. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.