Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SD:s samarbetspartier kräver åtgärder, skriver de i ett pressmeddelande. Till vänster i bild Hanna Nilsson (SD), till höger Lina Bengtsson (M). Foto: SVT

Efter vikingahärvan: M och KD kräver åtgärder från SD: ”Det är bedrövligt”

Uppdaterad
Publicerad

Hanna Nilsson (SD) är sjukskriven och Lina Bengtsson (M) tar under sjukskrivningen över uppdraget som ordförande i kommunstyrelsen. Det meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna, som tillsammans med Sverigedemokraterna styr Hässleholm, vid en presskonferens på fredagseftermiddagen.

De överträdelser och uttalanden som Hanna Nilsson (SD) gjort är för grova för att kunna accepteras, enligt M och KD.

Sverigedemokraternas samarbetspartier M och KD kräver nu åtgärder från SD för att fortsätta samarbetet.

– Ja, att de presenterar hur de tänker sig ledningen av sitt parti framöver, säger Lina Bengtsson (M), som tillfälligt tar över Hanna Nilssons uppdrag som ordförande i kommunstyrelsen.

Vikingabyn

Det samarbetspartierna främst vänder sig emot är hur Hanna Nilsson uttrycker sig på de ljudinspelningar som vikingabyn utanför Sösdala delat med sig av. Hanna Nilsson idiotförklarar tjänstemän och säger att de ljugit inför domstol om ärenden som rör vikingabyn.

– Det är bedrövligt, säger Simon Berneblad (KD) som anser att det nu handlar om ”krishantering”.

I tvist med vikingaby

Det var tidigare i veckan som Hanna Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande i Hässleholm, och en partikamrat till henne polisanmälde Oddvar Lönnerkrantz som äger Vittfarnas vikingaby utanför Sösdala. Hon menar att han försökt pressa kommunen att köpa vikingabyn.

Lönnerkrantz hävdar att Hanna Nilsson försökt anlita honom och hans kompis Nils Nihlén, som också bor i vikingabyn, som torpeder.

Hanna Nilsson har tillbakavisat anklagelserna.

SD i Hässleholm: ”Inga kommentarer”

SD:s gruppledare i kommunfullmäktige, Ulf Berggren, vill inte kommentera kravet från samarbetspartierna. Istället uttalar sig ordföranden i SD Skåne, Mikael Eskilandersson:

– Det finns fortsatt en hel del oklarheter kopplat till detta som vi kommer behöva reda ut och få större klarhet kring. Under den kommande tiden avser vi samtala med berörda parter och utröna hur vi går vidare framgent. Parallellt med detta pågår nu en rättslig process som vi följer noggrant.

Se mer i videoklippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet får du möta vikingaentusiasterna som menar att Hässleholms kommunalråd Hanna Nilsson (SD) vill hyra dem som torpeder. Foto: Erika Dahlin Jönsson/Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vikingabyn

Mer i ämnet