Rånarna trängde sig in i en lägenhet på Baltzargatan i Malmö utklädda till hantverkare. Foto: Johan Dernelius

Överlevande rånare på Baltzargatan i Malmö döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Två män döms för rånet i en lägenhet i Malmö, där en av rånarna knivskars och senare avled. Båda döms av en enig tingsrätt till fängelse i två år och elva månader.

Det var den 21 januari i år som två män rånade två andra män i en lägenhet på Baltzargatan i centrala Malmö. Rånarna utgav sig för att vara hantverkare och blev på det sättet insläppta i bostaden. 

Rånarna knivskars

I samband med rånet blev det tumult, och ett av brottsoffren fick tag på en kökskniv och högg de båda rånarna, som flydde från platsen. Den ena blev så illa knivskuren att han senare avled. 

Utanför huset fanns en tredje person, som agerade chaufför och som även inhandlat arbetskläderna och en hammare. Han körde de skadade rånarna till Skånes universitetssjukhus i Lund, där de greps av polisen. Några dagar senare greps även chauffören. 

Handlat i nödvärn

Inledningsvis misstänktes båda brottsoffren för mord och mordförsök. Misstankarna lades dock ner, eftersom åklagaren ansåg att de agerat i nödvärn. 

Den rånare som överlevde och som var med inne i lägenheten har erkänt. Chauffören har däremot förnekat brott. Men Malmö tingsrätt anser att det finns flera bevis, dels i form av en mobiltelefon, dels anses det styrkt att han köpt kläderna som användes vid rånet. 

– Sammantaget anser tingsrätten att det inte kan råda någon tvekan om att chauffören haft en helt annan roll än vad han velat vidgå. Hans agerande är att anse som medgärningsman, säger chefsrådmannen Anna Täcklind i ett pressmeddelande. 

Förutom fängelsestraffet ska männen betala ett skadestånd på 133 000 kronor till båda målsägandena.

I klippet ser du bilder från polispådraget den 21 januari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det pågår en stor polisinsats på Baltzarsgatan i centrala Malmö efter att två män hittats skadade. Foto: Fredrik Rubin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.