Ett och ett halvt dygn efter attacken var det bara ulltussarna på marken som skvallrade om vad som skett i hagen. David Boere miste alla sina får förutom ett. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Två vargar från reviret dödade Davids får i Huaröd

Uppdaterad
Publicerad

Det var tiken och hanen i reviret som låg bakom attacken på David Boeres får i Huaröd utanför Kristianstad. Det visar DNA-analysen på salivprov från attacken.

Det var under natten mot den 20 september som tio av David Boeres får dog i en vargattack i Huaröd. Ytterligare tre får fick avlivas dagen därpå. Ett överlevde.

Nu står det klart att det inte bara var en varg som genomförde attacken – utan två. Det visar DNA-prover som analyserats av SLU Viltskadecenter.

Tydliga regler för skyddsjakt inom revir

Gällande eventuell skyddsjakt säger David Börjesson på länsstyrelsen såhär:

– ­­Viltförvaltningsdelegationen i Skåne har satt tydliga riktlinjer för skyddsjakt. I ett revir är gränsen satt till fyra angrepp inom sex månader. Det här paret bildade reviret Linderödsåsen i början av 2021, och har fått valpar både 2021 och 2022. Detta var det andra angreppet inom reviret, 1 augusti skedde ett angrepp i Hörby från en fjolårsvalp.

Varghanen kan kopplas till två tidigare angrepp 2020, före revirbildningen. Detta är första gången som vargtiken har kunnat knytas till angrepp på tamdjur, enligt länsstyrelsen.

Här får du träffa det överlevande fåret från vargangreppet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Boere i Huaröd med sitt sista får. Se och hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.