Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Vellinge tillverkas kaminer som ska transporteras ner till Ukraina och doneras till behövande i vinter. Se hur ”ukrainaspisarna” fungerar i klippet. Foto: Carolina Svalbacke/SVT

Spisar från Vellinge ska värma ukrainare i vinter

Uppdaterad
Publicerad

100 skånsktillverkade ”ukrainaspisar” ska i slutet av januari transporteras från Skåne till Ukraina, för att värma behövande i vinter. Bakom initiativet står ideella krafter och ett stålföretag i Vellinge.

– Det är brist på de här delarna. Värme, elektricitet, mat och vatten är de bitarna som är som viktigast, säger Magnus Lundh, från den ideella föreningen Direct Ukraine, som står bakom transporten.

Tillsammans med företaget IS Plåt i Vellinge och föreningen Humannity Sweden ska man leverera 100 spisar varav hälften tillverkas med hjälp av elever från en yrkesutbildning i Malmö. Dessutom tillkommer 50 spisar från annat håll utanför Skåne.

Fler engagerar sig

Designen bakom fältkaminen står maskinföretaget Väderstad för. Ritningarna har delats till andra tillverkare, som bidragit från sitt håll.

– Vi fick upp ögonen för det och såg att det var en rörelse som påbörjats, och såg att vi kunde hjälpa till, säger Erik Ralvert, vd på IS Plåt i Vellinge.

Även på andra platser i landet, bland annat i Falkenberg, tillverkas till spisar och kaminer som skickas till Ukraina.

Ska levereras till Gammalsvenskby

Spisarna ska i slutet av januari levereras till sjukhus och hushåll på flera olika platser i Ukraina, bland annat till Gammalsvenskby, som har svenskanknytning.

– Vi kommer ha tre lätta lastbilar som vi fördelar spisarna på, så vi kommer personligen köra dit och se till att spisarna kommer till rätt plats, säger Magnus Lundh.

I klippet berättar de involverade aktörerna mer om projeket och visar spisarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.