Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör stridssjukvårdaren Dmytro Koziatynskyi berätta om kriget och om sin vistelse i Skåne. Foto: SVT

Ukrainska stridssjukvårdare vilar ut i Skåne: ”Svårt att sova vid fronten”

Uppdaterad
Publicerad

Runt 100 ukrainska stridssjukvårdare besöker sjukvårdspersonal i Skåne för att få komma bort från kriget ett tag. De ska också dela med sig av sina erfarenheter från att arbeta under ett krig.

Repower NGO arbetar med mental hälsa för aktiva militärer, sjukvårdare och läkare. De har tagit med sig ukrainska stridssjukvårdare till Sverige för att jobba med psykisk ohälsa. Syftet är att de ukrainska stridssjukvårdarna ska få komma bort från kriget, vila och bli inspirerade.

– De har tyvärr gått igenom väldigt svåra situationer, de jobbar helt och hållet på fronten med att hjälpa andra och rädda liv men väldigt ofta glömmer de bort sig själva, säger Kateryna Serdiuk, Co-founder Repower NGO.

Kriget i Ukraina

”Försöker inte tänka på kriget”

Dmytro Koziatynskyi jobbar med att evakuera skadade från frontlinjen.

– Det är ofta svårt att sova vid fronten, man tänker att det här kan vara min sista sömn. Det är väldigt mycket väntande men när jag väl blir skickad till fronten kommer adrenalinpåslaget och det känns väldigt bra att hjälpa andra.

Fokuset för besöket på Skånska universitetssjukhuset i Malmö är att styrka ukrainska stridssjukvårdarna mentala hälsa, vilket Dmytro Koziatynskyi tycket är viktigt att de får chansen att vara en del av.

– Jag försöker att inte tänka på kriget, det är skönt att få vara här nu under ett par dagar och försöka koppla bort från allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet