Allt fler får läkarintyg från så kallade nätlakare. Foto: Alexander Weimar/SVT

Nätläkarintyg godkändes inte för sjukpenning

Publicerad

Nu ska regeringen utreda hur läkarintyg från nätläkare ska bedömas. Detta efter att Försäkringskassan inte godkänt intyg från nätläkarbesök, något skåningen ”Ulrika” råkat ut för när hon ansökt om sjukpenning.

Det har blivit allt vanligare med läkarintyg från digitala vårdgivare där läkaren träffar patienten via videosamtal. Nu har regeringen beslutat att utreda hur de digitala vårdtjänsterna ska fungera långsiktigt. Samtidigt har Socialstyrelsen fått i uppdrag att se över omfattningen och inriktningen på de digitala vårdtjänsterna.

”Ulrika” fick avslag på sin sjukpenning med motiveringen att det inte är medicinskt styrt att hennes arbetsförmåga är nedsatt på grund av sjukdom. I Försäkringskassans beslut står det: ”Detta eftersom ditt läkarintyg är utfärdat utan ett personligt läkarbesök utan endast utifrån videokonsultation”.

– Försäkringskassan sa att de fått direktiv att avslå alla intyg som utfärdats via videokonsultation oavsett diagnos. Jag tycker att nätläkarföretagen borde vara tydligare med att informera om detta, säger hon.

”Socialstyrelsen får hjälpa oss”

Alexandra Henke, handläggare på Försäkringskassan Syd, säger att grundregeln för att de ska kunna ge ut sjukpenning är att intyget ska innehålla tillräcklig medicinsk information för att de ska kunna bedöma rätten till ersättning.

– Patienten behöver ha undersökts fysiskt för att vi ska kunna ge ut sjukpenning, säger hon.

Karin Nilsson, områdeschef för sjukförsäkring på Försäkringskassan, säger också att ett läkarintyg måste innehålla tillräcklig information för att de ska kunna fatta beslut om sjukpenning. Nu hoppas hon på rekommendationer från Socialstyrelsen om när en patient bör undersökas fysiskt.

– Det är klart att det hade varit bra med ökad förståelse för i vilka situationer det är lämpligt att vända sig till en nätdoktor eller inte. Det är Socialstyrelsen som får hjälpa oss på traven i dem delarna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.