”Ultimatum tvingar anställda sänka lönen”

Publicerad

Det förekommer att föreningar tvingar sina bidragsanställda att gå med på lägre löner än de har rätt till. För arbetstagaren är det enda chansen att få behålla jobbet. Det hävdar ordföranden i konkursdrabbade Iransk-svenska föreningen.

Frida Gharibnavaz var Iransk-svenska föreningens sista ordförande innan konkursen 2016. Hon tycker att det är bra att SVT Nyheter Skåne granskar händelserna i hennes egen förening.

Hon hävdar att det förekommer att föreningar medvetet betalar ut för låga löner till personal som är anställd genom bidrag från Arbetsförmedlingen.

– När man blir anställd första gången är allt lagenligt. När arbetstagaren sedan vill förlänga sitt avtal kan man göra ett muntligt avtal, att man får mindre betalt från arbetsgivaren än det som står på kontraktet, säger Frida Gharibnavaz.

Hon kan inte med säkerhet säga vad som har hänt i hennes egen förening, men beskriver ett ultimatum där arbetstagaren tvingas gå med på sänkt lön för att få behålla jobbet.

– Sånt gör människor i verkligheten.

Vad tycker du om det?

– Det är inte okej, säger Frida Gharibnavaz.

LÄS MER: Kravbrevet som sänkte Iransk-svenska föreningen

Anställda tillbakavisar uppgifterna

Kontaktpersonen för de bidragsanställda i Iransk-svenska föreningen medger att föreningen har betalat för låga löner, men menar att de anställda frivilligt har gått ned i lön.

– Det stämmer inte, säger Emir Sundkvist, som var lönebidragsanställd med för låg lön.

LÄS MER: Funktionshindrade lurades på lönen

Ingen av de bidragsanställda i Iransk-svenska föreningen, som SVT pratat med, säger att de har gått med på att avstå en del av lönen till föreningen eller har gått med på sänkt lön.

Något sådant skulle heller inte tillåtas av Arbetsförmedlingen som har betalat ut bidrag i tron att föreningen i sin tur betalat de rätta lönerna.

– Det finns inget som säger att vi ska göra kontroller på varje utbetald lön. Välfärden bygger på ett förtroende, säger Sofie Carlsson, biträdande marknadschef på Arbetsförmedlingen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer