Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jafter Långberg och Abdulrahman Assali var tillbaka på Emporia under måndagen, en plats de ofta besöker. Trots att de var på plats under skjutningen känner de sig trygga på köpcentret. Foto: Cecilia Jönsson Silfversparre/SVT

Unga återvänder till Emporia efter mordet: ”Är jätteledsen”

Uppdaterad
Publicerad

Kompisarna blev tvungna att fly köpcentret efter skjutningen i fredags – nu är de tillbaka.

– Man kan tro att Emporia är ett säkert ställe, men att se folk få panik och springa, det gör en ledsen, säger Abdulrahman Assali.

Polis, väktare och krisstödjare var några av de som cirkulerade i det stora köpcentret under måndagen. Vid receptionen undrade en man om hans tillhörigheter hittats, han blev tvungen att fly köpcentret med sin flickvän när skotten avlossades och fick varken med sig jacka eller shoppingpåse.

Butikerna höll öppet, men i en av de stora butikerna i närheten av där skjutningen ägde rum lät berörd personal vara hemma och smälta det som hänt. En av Emporias alla butiksanställda, som inte vill medverka med namn, berättar att det väcker känslor att vara tillbaka.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

– Det är ångestfyllt att gå tillbaka till jobbet men också skönt att se sin arbetsplats som normal igen och få prata med sina kollegor.

Även Röda korset fanns på plats under måndagen.

– Vi är här för att skapa trygghet och visa att vi finns för människor som varit med om en hemsk situation, säger Lena Hansson Varhegyi från Röda korset.

Många unga besökare

Många unga strosar förbi i små kompisgäng, in och ut ur butiker. Jafter Långberg och Abdulrahman Assali är två av Emporias unga besökare och kommer ofta till köpcentret. De berättar att de satt och åt under fredagseftermiddagen när de plötsligt blev tvungna att ta sig ut ur byggnaden.

Hör hur det känns för Jafter och Abdulrahman att vara tillbaka på Emporia i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning på Emporia i Malmö

Mer i ämnet