Janstorps AIF har bara ett pojklag. Det finns inget lag för 7-11 åringar. Foto: Sanne Kleiner

Unga pojkar idrottar mindre – här är trenden tydlig

Publicerad

Pojkar mellan sju och tolv år föreningsidrottar mindre. I Skåne är nedgången störst bland pojkar i Skurup, Tomelilla och Bjuv.

– Det är en tydlig utveckling som vi måste få bort, säger Per Viktorsson, ordförande i Janstorps AIF.

Det är Centrum för idrottsforskning, Cif, som tagit fram den nya rapporten som visar att pojkar mellan sju och tolv år står för den största minskningen när det gäller idrottande.

För fotbollsklubben Janstorp AIF utanför Skurup märks tappet tydligt.

– Det kommer ingen ny årskull. Det är tråkigt, väldigt trist. Just nu har vi ingen som spelar som är mellan 7-11 år här och jag skulle säga att det är ett nytt fenomen för oss, säger Per Viktorsson, Janstorps AIF:s ordförande.

Minskar i små kommuner

Pojkars idrottande minskar i 233 av landets 290 kommuner och nedgången är störst på landsbygden. I Skåne minskar idrottandet mest bland pojkar i Skurup, Bjuv och Tomelilla, där nedgången är hela -37%.

– Jag tror de behöver en push i den där åldern. Föräldrarna måste få sina barn att idrotta och vilja delta tillsammans med andra, säger tränaren Daniel Persson.

Flera faktorer

Forskningen vet ännu inte varför idrottandet minskar bland de allra yngsta. Kanske beror på ett minskat idrottsengagemang eller försämrade förutsättningar för deltagande. Per Viktorsson har sin teori.

– Det kan ju vara att telefoner och datorer lockar mer än att gå på fotbollsträning, men även att man inte har tid att ta sina barn till olika aktiviteter. Nu är det upp till oss att se till att vara mer aktiva på skolorna och se till att barnen blir mer aktiva, säger han.

Här kan du läsa rapporten: Ungas föreningsidrottande minskar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.