Nellie Westesson och Linnea ström att man ska kunna plugga i ungdomshuset och att det ska ligga centralt. Foto: SVT

Unga hässleholmare tycker till om nytt ungdomshus

Publicerad

I Hässleholm pågår en utredning om ett eventuellt nytt ungdomens hus i kommunen. Två ungdomsambassadörer har anställts av kommunen för att ta reda på vad ungdomarna själva tycker om förslaget.

– Från första dagen har detta varit vår målsättning, det här är något som ungdomarna i högsta grad ska vara delaktiga i, projektledaren säger Catharina Hjalmarsson.

Utifrån de svar som ungdomar gett hittills känner projektledaren Catharina Hjalmarsson att det finns behov av ett nytt ungdomshus. Foto: SVT

Två ungdomsambassadörer

Utredningen om ett ungdomens hus i Hässleholm började hösten 2017 och består av en referensgrupp, fritidsförvaltningen, kulturskolan och ett mobilt team, som ska ta fram ett förslag till ett eventuellt Ungdomens hus i framtiden.

Men för att verkligen få svar på vad ungdomar i Hässleholm vill ha har kommunen anställt två ungdomsambassadörer som har intervjuat ett hundratal ungdomar i åldrarna 13-25 år.

– Det är viktigt att få med ungdomarnas röster och inflytande i projektet. Det finns för lite att göra för Hässleholms ungdomar och många tycker att det är allmänt tråkigt, säger Omar Al-Ganas som tillsammans med Malin Tillman är ungdomsambassadörer.

Ungdomsambassadörerna Omar Al-Ganas och Malin Tillman ska ta reda på vad unga i Hässleholm vill ha. Foto: SVT

De har gett sig ut på, gator, torg, skolor och föreningar för att föra en dialog med ungdomar. Efter utredningen kommer ett förslag att läggas fram. Beslutet kommer sedan att presenteras för kommunfullmäktige i höst.

– Majoriteten av de vi frågat önskar skapande i olika former. De vill röra på sig och vara aktiva, berättar Malin Tillman.

SVT Nyheter Skåne frågade ungdomar i Hässleholm vad de skulle vilja ha i ett framtida Ungdomens hus.

– Jag tycker att det ska finnas biljard, matlagning och en soffa där man kan sitta och chilla och snacka, säger Linnea Ström. Hennes kompis Nellie Westesson har samma tankar.

Nellie Westesson och Linnea ström att man ska kunna plugga i ungdomshuset och att det ska ligga centralt. Foto: SVT

– Ja, det ska finnas tillgång till att plugga och att få studiehjälp av vuxna och man ska kunna fika och umgås med kompisar.

Khatab Hameed tycker att det ska finnas spel, möjligheter till att kunna göra utflykter och evenemang.

– Det ska finnas evenemang som skapar gemenskap bland oss ungdomar, säger hans kompis Firas Saleh

– Och individer som Omar Al-Ganas som kan motivera oss att nå våra mål, tilläger han.

Firas Saleh och Khatab Hameed tycker att det behövs en ny mötesplats för unga i Hässleholm. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.