Foto: SVT/TT

Uppgång och fall: Här är historien om ATN

Uppdaterad
Publicerad

ATN, med den storsäljande tv-boxen, var en företagskomet i Malmö. Efter polisens razzia är bolaget slaget i spillror.

– Det känns för djävligt, säger en av de tre männen som misstänks för brott mot upphovsrättslagen.

De senaste fem åren har ATN gjort en vinst på sammanlagt nästan 38 miljoner kronor efter finansiella poster. Företaget har under dessa år gått från 14 till 25 anställda.

Tv-piraterna i Malmö

– All utrustning har tagits i beslag. Kontona är frysta. De anställda står utan lön och ingen vet hur det ska sluta, säger en av de tre misstänkta som anhölls efter polisens razzia.

Enligt honom är åklagaren nu ansvarig för företagets framtid. Kammaråklagare Henrik Rasmusson fick i går eftermiddag sin begäran om kvarstad beviljad av tingsrätten. Det innebär att Kronofogden får rätt att mäta ut alla tillgångar de kan hitta hos företaget upp till maxbeloppet 250 miljoner kronor. Den siffran motsvarar vad utländska tv-bolag krävt i ersättning.

Enligt ATN:s årsredovisning fanns det vid årsskiftet tillgångar på 67 miljoner kronor i bolaget, det mesta i fastigheter, teknik och fordringar på kunder.

Kronofogden får nu också rätt till de tillgångar som polisen fryst – däribland bankkonton och ägarnas privata fastigheter. Vad som händer med de anställdas löner är oklart.

– Möjligheten för de anställda att få ut löner pengar från företaget blir ju starkt begränsad, konstaterar kammaråklagare Henrik Rasmusson.

– Det är många som drabbats, både underleverantörer och de som jobbar. Staten är ansvarig för hur de ska få sina löner. Folk är mycket besvikna. De får inga besked, säger den misstänkte mannen.

Snabbväxande företag

ATN startade sin verksamhet 2008 och växte snabbt. Med ATN-boxen har kunderna kunnat välja mellan ett tusental kanaler som de kan se utan parabolantenn. Utbudet av kanaler var så bra att tusentals kunder från hela Sverige, och även utanför landets gränser, tecknade abonnemang.

Högst omsättning hade ATN år 2013 då företaget intäkter var nästan 60 miljoner kronor och den redovisade vinsten efter finansnetto 13 miljoner. I ATN:s årsredovisning för 2013 står att företaget då ämnade investera 10 miljoner kronor för att öka kapaciteten i nätverket till 100 000 användare.

Vid razzian släckte polisen företagets servrar. Det blev svart i tv:n hos alla kunder. Nu går det att se några kanaler igen, men inte de populära.

– Vi kan inte sända något härifrån. Det måste vara företag som är våra kunder som själva börjat sända, säger en av de tre misstänkta männen.

Politiker höll upp ATN som framgångssaga

ATN har visats upp som en framgångssaga av politiker i Malmö. För ett par år sedan var handelsministern på studiebesök.

Har fått 8,1 miljoner i stöd för nystartsjobb

Företaget anställer ofta långtidsarbetslösa med rätt till ersättning för nystartsjobb, Nästan hälften av de 25 anställda får delar av sina löner genom bidrag från Arbetsförmedlingen.

Under de senaste fem åren har företaget fått 8,1 miljoner kronor för nystartsjobb och andra arbetsmarknadspolitiska åtgärder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet