De misstänka i tv-boxhärvan drev en butik i Malmö. Foto: SVT

ATN:s grundare krävs på 300 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Tre män ställs inför rätta efter att ha kopierat och sänt ut program via sin storsäljande tv-box. Åklagaren vill beslagta 300 miljoner kronor från tv-boxföretaget ATN.

Företaget har haft sitt huvudsäte i Malmö sedan de startade 2008 och blev snabbt ett framgångsrikt företag.

Men plötsligt blev det svart i rutan för tusentals kunder, när polisen vid en razzia släckte ner alla servrar.

Tre åtalas

Polisutredningen har pågått sedan augusti 2016. Nu åtalas tre män misstänkta för bland annat upphovsrättsbrott och innehav av avkodningsutrustning. ATN:s vd och ägare, en chef samt en 46-årig Malmöbo ställs nu inför rätta.

Åklagaren menar att hela verksamheten gick ut på att avkoda andra tv-bolags sändningar och sända ut dem mot betalning.

Åtalspunkterna är flera och handlar i huvudsak om upphovsrättsbrott mot andra tv-bolag. Men de åtalas också för innehav av den avkodningsutrustning som behövs för att kopiera sändningar. Dessutom handlar det om varumärkesintrång när de skyltat med andra tv-bolags varumärke.

Ägaren säger till SVT att ATN har avtal med samtliga kanaler. Men i övrigt vill han inte kommentera åtalet.

– Jag har förtroende för den svenska domstolen och att sanningen kommer att komma fram, säger han.

70.000 kunder

Åklagaren vill att närmare 300 miljoner kronor ska förverkas från både ägaren och ATN, pengar som sedan ska gå till de drabbade bolagen.  Summan är beräknad på att 70 000 kunder har betalat 100 kronor i månaden för att ta del av tusentals kanaler.

De drabbade är flera stora tv-bolag så som beIN Media Group och Arab Radio & Television (ART).

SVT Nyheter Skåne söker åklagare och de misstänktas advokater.  De har dock tidigare sagt till SVT att de har haft rätt att sända i 99 procent av fallen.

Advokaten till den misstänkta huvudmannen säger till TT att hans klient nekar till brottsanklagelserna. Istället har de sänt tv-kanaler med stöd av avtal, enligt advokat Jonas Nilsson.

De bestrider även de belopp på 300 miljoner kronor som åklagaren vill förverka.

– Det är så stora belopp att det saknar verklighetsförankring. Det är närmast ett vulgärt skadestånd, säger Jonas Nilsson till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet