Foto: SVT

Utredningen kring ATN i Malmö tar minst ett halvår

Uppdaterad
Publicerad

Först någon gång i vår räknar åklagaren med att utredningen kring ATN-boxarna kan vara klar. Det innebär att kunderna får vänta på sina tv-kanaler.

Det har nu gått drygt två veckor sedan polisen slog till mot ett företag i Malmö och grep tre personer. Företaget har paketerat tv-kanaler från Mellanöstern och Nordafrika och sålt dem vidare till kunder över hela världen. Det misstänkta brottet är brott mot upphovsrätten. Flera tv-bolag hävdar att de inte gett tillstånd till att deras kanaler säljs vidare.

Polisutredningen pågår – och kommer att fortsätta att göra det ett bra tag. Kammaråklagare Henrik Rasmusson säger att det förmodligen inte blir något avslut i år.

– Jag har fått ett första datum när det gäller kvarstaden och det är den 1 december. Men jag gjorde klart redan då att det inte kommer att räcka. Jag kommer att vara tvungen att begära mer tid.

Fler målsägare

Polisen beslagtog datorer, servrar och mobiltelefoner i samband med tillslaget. Allt material ska gås igenom och olika tv-bolag ska kontaktas.

Redan tidigt så var det tre bolag som riktade skadeståndskrav mot Malmöföretaget. Det är DIVA medya Hizmetleri limited, Bein media group LLC och ART. Tillsammans kräver de 200 miljoner kronor. Nu har det tillkommit två ytterligare målsägare. Men vem det är vill Henrik Rasmusson inte avslöja.

– Det handlar om målsägare som inte krävt skadestånd och därför vill jag inte gå in på vilka det är, säger han.

– Däremot har de sagt att de vill medverka i utredningen.

Krav kan komma senare

Ytterligare målsägare kommer sannolikt att tillkomma. Åklagare och polis ska nu börja kontakta tv-bolag som funnits med i utbudet. Och att ett bolag inte kräver skadestånd nu behöver inte betyda att det inte kommer krav senare.

– Krav kan komma in hela vägen fram till rättegången, säger Henrik Rasmusson.

– Det kan också komma i efterhand. Med brottmålet som grund går det att senare stämma bolaget i en civilprocess.

Han säger att kvarstaden – alltså att polisen tagit all utrustning i beslag och behåller den under utredningen – gör att det finns en tidspress.

– Det finns ingen formell bortre gräns, men man kan naturligtvis inte hålla på hur länge som helst. Men med tanke på hur stor utredningen är så räknar jag med att vi inte kommer att bli klara förrän vintern-våren 2017.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet