Foto: SVT/TT

Utredningen om ATN-boxarna drar ut på tiden

Publicerad

Malmöföretagets kanalpaket såldes till tiotusentals kunder som köpt ATN-boxar för ett par tusen kronor. Åtalet skulle varit väckt i slutet av mars men åklagaren har fått utredningstiden förlängd till den första september.

Två tv-bolag, DivaMedia – som distribuerar turkiska tv-kanaler – och beIN SPORTS, är de stora fordringsägarna, vilket SVT Nyheter Skåne avslöjade i augusti. Tillsammans har de skadeståndsanspråk på en kvarts miljard för att ATN olovligen har visat deras kanaler.

– Ganska ordentliga belopp har säkrats även om det inte handlar om en kvarts miljard som fordringsägarna vill ha, säger kammaråklagare Henrik Rasmusson till SVT.

Sålt fastighet och egendom

Huvudmisstänkt i härvan kring boxarna är vd:n i bolaget som försattes i konkurs på egen begäran i september ifjol. Henrik Rasmusson berättar att Kronofogden har säkrat omfattande tillgångar hos vd:n och att konkursförvaltaren Jan Gruvstad har gjort detsamma i bolaget.

– Jag har sålt fastigheten och all annan egendom som fanns i företaget, säger Jan Gruvstad.

Hur mycket pengar försäljningarna gett vill han inte gå in på. De uppgifterna är ännu inte offentliga. Dock står det klart att konkursen inte kommer att kunna avslutas förrän rättegången är klar.

– Det måste avgöras om det finns rätt till skadestånd från de här företagen, säger han.

– Först därefter vet man hur man ska kunna fördela de tillgångar som finns.

Utreder uppsåt och spridning

Åklagaren utreder nu bland annat vad de misstänkta visste på förhand, om de hade ett uppsåt eller var oaktsamma och hur stor spridningen av de här kanaltjänsterna har varit.

Männen är misstänkta för att ha använt olaglig avkodningsutrustning, men ägarna förnekar brott.

Boxarna fungerade inte för många kunder i samband med konkursen, men enligt uppgifter till SVT Nyheter Skåne så ska de nu fungera igen, men utan vissa sportkanaler.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tv-piraterna i Malmö

Mer i ämnet