Foto: TT

Ingen paus i id-kontrollerna i sommar

Publicerad

Lagen om id-kontroller som fattades i december, innebar att kontrollerna på Kastrup och i Helsingör skulle upphöra den 4:e juli. Men nu vill regeringen snabbt göra en ändring så att kontrollerna vid Öresund kan fortsätta utan avbrott över sommaren.,

Den nuvarande lagen om id-kontroller, som klubbades igenom i december, innebär att kravet på kontroller gäller i ett halvår åt gången och att det måste gå två veckor innan nästa period kan ta vid. Därför skulle egentligen de id-kontroller som pågår nu stoppas den 4:e juli och kunna återupptas först två veckor senare.

Förnyad flyktingström

Men Migrationsverket har befarat att flyktingströmmen över Öresundsbron skulle ta ny fart under dessa två veckor, det har talats om att 8.000 asylsökande skulle kunna ta sig till Skåne under perioden.

Därför har riksdagens justitieutskott i dag på regeringens uppmaning tagit initiativ till att ändra lagstiftningen för att få bort detta ”fönster” i id-kontrollerna. Det berättar Mats Pertoft (MP), vice ordförande i justitieutskottet, för SVT Nyheter.

Säkerhetsåtgärd

– Den här tvåveckorspausen infördes som en säkerhetsåtgärd och egentligen behövs den inte. Så när både Polisen och Migrationsverket trodde att den kunde orsaka en okontrollerad flyktingström valde regeringen att gå dem till mötes. Genom att gå via utskottet hinner vi få till en ny lagstiftning innan riksdagens sommaruppehåll, säger Mats Pertoft.

Tidigare har det varit främst Sverigedemokraterna och Moderaterna som fört fram kraven på kontinuerliga id-kontroller, men i och med att regeringen nu svängt i frågan finns det en bred riksdagsmajoritet ställer sig bakom snabbändringen. Endast Centerpartiet och Vänsterpartiet motsätter sig, de vill inte ha några id-kontroller alls.

Effekterna utreds

I samband med att regeringen fattar beslutet ska Malmö stad, Region Skåne och andra berörda myndigheter få uppdrag att utreda hur väl kontrollerna fungerat och om åtgärden varit proportionerlig. De har ju inneburit en hel del störningar för människor som reser öresundsregionen. 

– Det är väl ingen hemlighet att vi i Miljöpartiet inte var odelat positiva till kontrollerna. Vi såg nödvändigheten, men nu när flyktingströmmen minskat vill vi se om de verkligen behövs.

”Positivt initiativ”

Id-kontrollerna kommer i framtiden att förlängas i perioder om fyra månader i stället för sex, om regeringen bedömer att det finns fortsatt behov av dem. I början av november kan det alltså bli aktuellt att förlänga dem igen.

– Då har vi både det då aktuella läget och utvärderingen att luta oss mot när vi står inför nästa beslut, säger infrastrukturminister Anna Johansson (S), som är positiv till att kontrollerna eventuellt kan pågå hela sommaren.

– Det är positivt att riksdagen tar det här initiativet. Det innebär att de farhågor som har funnits kring vad ett glapp i id-kontrollerna skulle kunna innebära, nu kan hanteras på ett bättre sätt, säger hon till TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer