Foto: Martina Holmberg/TT

Uppgifter om tusentals patienter vid SUS i Malmö har kommit bort

Uppdaterad
Publicerad

I somras upptäckte Skånes universitetssjukhus att uppgifter om över 7000 patienter försvunnit. En medarbetare hade tagit loggböckerna och sedan kastat dem för att försöka dölja stölder av narkotikaklassade läkemedel.

Det var i somras som Skånes universitetssjukhus upptäckte att samtliga läkemedelsloggböcker för åren 2013-2019, försvunnit från Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö. En medarbetare hade tagit loggböckerna, som förvarades inlåsta, och sedan kastat dem i papperskorgar runt om i centrala Malmö.

I böckerna fanns uppgifter om sammanlagt cirka 7 200 patienter. Patienterna bor främst i Skåne men även i andra delar av södra Sverige.

– Vi noterade att loggböckerna saknades och en privatperson hade hittat en av loggböckerna i en papperskorg i Pildammsparken. Därefter hittades fler loggböcker i andra papperskorgar i Malmö, säger Margareta Kitlinski, överläkare och sektionschef på RMC, till SVT Nyheter Skåne.

Stöld och sekretessbrott

Loggböckerna används för att administrera receptbelagda smärtstillande läkemedel som beställts till verksamheten. Förutom namn på läkemedel och hur många tabletter som delats ut till patienter, innehåller böckerna även patienternas namn och personnummer.

– Som det är nu förvaras loggböckerna i ett låst skåp. Dessa uppgifter kan vi ännu inte hantera digitalt i vårt journalsystem. Men under 2021 kommer vi få ett nytt digitalt vårdsystem och då kommer vi kunna spara uppgifterna där istället, säger sektionschef Margareta Kitlinski.

Bakgrunden till händelsen var att en medarbetare försökte dölja stöld av narkotikaklassade värktabletter. Patienterna har fått de läkemedel de var i behov av, men medarbetaren har registrerat fler tabletter än de som delats ut. Stölden av läkemedel har pågått under en begränsad tid och därför hann verksamheten inte upptäcka den.

Uppmanar oroliga att ta kontakt

Några av loggböckerna återfanns i papperskorgar och återlämnades till RMC. Verksamheten har letat efter resten av böckerna och har även varit i kontakt med Malmö stad, men utan framgång.

– Böcker har spridits i papperskorgar som har tömts ofta. Troligen har allt innehåll redan förstörsts, säger Margareta Kitlinski.

Hon bedömer att RMC fått tillbaka 10 procent av böckerna och att 90 procent kan ha gått till förbränning.

– Vi ser allvarligt på det här. Men risken för att enskilda patienter ska drabbas på grund av det som hänt, är liten. Men om någon är orolig, ska de höra av sig till oss, säger Margareta Kitlinski, överläkare och sektionschef på RMC

När stölden upptäcktes, stängdes medarbetaren av från sin tjänst och är inte längre anställd vid RMC. Ärendet är polisanmält som läkemedelsstöld och sekretessbrott. En anmälan har även gjorts till datainspektionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer