Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) om de nya restriktionerna i landent. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Nya restriktioner i Danmark: Skolor och nattklubbar stänger

Uppdaterad
Publicerad

Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) kallade till presskonferens under onsdagskvällen. På en dag då rekordmånga testat positivt i landet presenterades nya restriktioner som ska stoppa spridningen – däribland stängda nattklubbar och skolor.

Under presskonferensen presenterade den danska regeringen en rad nya åtgärder. Bland annat gäller följande från fredag 10 december:

– Nattliv och diskotek kommer att stängas. Det samma gäller ställen som håller konserter med fler än 50 i stående publik. Det införs krav på munskydd när du står upp på serveringsställen inomhus. På natten förbjuds försäljning av alkohol, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

Søren Brostrøm, direktör for Sundhedsstyrelsen, den danska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, meddelade att de kommer ställa in sitt julbord, och uppmanade företag att göra detsamma.

– Vi uppmanar starkt företag att ställa in större arrangemang som julbord, säger han.

Stängda skolor

Skolorna i Danmark kommer hållas stängda från den 15 december till och med 4 januari.

– Vi vet mycket väl hur mycket skolgången betyder för barns och ungas mående. Därför handlar det om att lägga till några dagar i båda ändarna av jullovet. Planen är inte någon ny längre nedstängning, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

Frågan ställdes om det finns en risk för att nedstängningen av skolorna förlängs. Søren Brostrøm svarade att det bestämt är deras plan att de ska öppna igen den 5 januari.

– Men man kan aldrig lova det till 100 procent, säger han.

Hoppas undvika omfattande nedstängning

Den senaste veckan har 38 000 danskar testat positivt för covid-19 och under de senaste två månaderna har antalet patienter inlagda på sjukhus med sjukdomen femdubblats.

Statsminister Mette Frederiksen (S) uppmanade danskarna att vaccinera sig.

– För även om vi idag måste införa nya restriktioner, så är vaccinet orsaken till att vi inte står inför en riktig nedstängning, säger hon.

Enligt statsministern hoppas regeringen även framöver kunna undvika en större nedstängning.

– Det var rätt att stänga ned Danmark då. Det var nödvändigt. Men det ledde till stora omkostnader, säger Mette Frederiksen (S) och fortsätter:

– Därför ska vi göra vad vi kan för att undvika en mer omfattande nedstängning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer