En fyrverkeripjäs avfyrades mot torsdagskvällens möte i Oxie. Foto: SVT/Mikael Nilsson

Fyrverkeripjäs mot möte om våldet i Oxie

Uppdaterad
Publicerad

Ett möte arrangerades på torsdagskvällen i Oxie efter den senaste tidens händelser, där ett ungdomsgäng vandaliserat och trakasserat folk i byn. Sent på kvällen avfyrades en fyrverkeripjäs utanför mötet.

Enligt Nicholas Cort, en av dem som arrangerade mötet, dök några ungdomar i det aktuella gänget upp i möteslokalen under kvällen.

– De tjafsade med polisen och en stund senare hördes en stor smäll utanför. Tydligen var det en fyrverkeripjäs. Det är uppenbart att det riktade sig mot vårt möte, säger han.

Närpolisen fanns på plats när mötet började och när fyrverkeripjäsen avfyrats tillkallades förstärkning. Tre, fyra patruller var snabbt på plats.

Mötet hölls i matsalen på Oxievångsskolan – ett stenkast från Oxie centrum med mataffär, restaurang, apotek och frisör. Det handlade om skadegörelsen i centrum som varit ett problem länge och på senare tid mer än någonsin. Alla Oxiebor var inbjudna, liksom polis, socialtjänst, politiker och fastighetsbolag.

Cirka 250 personer dök upp, vilket var långt över arrangörernas förväntan.

Stenkastning och droghandel

Robin Hansson är en av arrangörerna. Han är själv ung, bara lite över 20, och har växt upp med skadegörelse inpå knuten, i lägenheten där han bor mitt på torget.

– Jag vet vilka det är som gör det. Det gör alla som kommer härifrån. Och det är samma gäng nu som för åtta år sedan, säger han.

Det var då, 2008, som det började med stenkastning och droghandel i centrum. Sedan har det gått i vågor. 

– Men så illa som det är nu har det inte varit på åtta år, säger Robin Hansson.

Har förslag till lösningar

Kaffedoften ligger tung när en annan av arrangörerna, Nicholas Cort, slår på sin mikrofon. De cirka 200 mötesdeltagarna tystnar.

– Vi är en handfull Oxiebor som inte kände varandra för några månader sedan men nu ordnar vi detta möte och företräder bara hos själva. Vi kommer inte att driva något medborgarinitiativ under längre tid men vi har förslag till lösningar, inleder han.

Så börjar han berätta om en utbränd bil, småpojkar som stjäl bensin och krossade rutor. 

Publiken hummar igenkännande.

Går i vågor

– Skadegörelsen går i vågor, men den här gången är jag rädd att det inte kommer att avta, säger Nicholas Cort.

Han får medhåll av de närvarande.

– Jag hoppas att mötet leder till att vi får något besked om vad vi kan göra, vi som bor här alltså. Jag har hund. Jag kan gå ut och gå på kvällarna, säger Ann-Marie Hansson.

– Vi har hittills varit skonade från svåra våldsdåd, fortsätter Nicholas Cort och går över till att prata om vandalisering mot företag, särskilt då dem mot restaurangägaren Joakim Chow.

– Han blir straffad för att han sa till de här ungdomarna. Och han bad dem uppträda som gäster på hans restaurang.

Gå inte undan

Medelåldern är hög i lokalen men strax före mötets början har några ungdomar,  främst tjejer, droppat in. Kommunpolisen Zoran Markovic lyssnar och antecknar. Cort avslutar med förslag på vad boende själva kan göra.

– Håll er inte undan, gå inte undan för gängen, bry dig och vittna när du sett något.

Christian Hagård från Malmö stads stadsområde söder tar över mikrofonen och berättar om kommunens insatser.

– Vi satsar stort på främjande verksamhet, säger han.

Nåt med stämningen

Utanför skolan står niondeklassarna Maja, Nellie, Danielle och Leon och deras kompisar. De har bara en vag aning om vad det är för möte som pågår i matsalen.

– Jag går inte genom centrum på kvällen. Det är nåt med stämningen där, säger Danielle. 

– Han Chow får sätta in ny ruta varje dag, säger en kille. 

– Han har gjort nåt som de stör sig på. Men  det är fel, det de gör. 

Torsdagskvällens möte stördes av gängets närvaro. Enligt Robin Hansson gjorde den att många inte vågade tala fritt.

– Man vågar inte säga vad man tycker. Men vet ju inte om det resulterar i att man själv får en ruta sönderslagen sen, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.