Foto: Fredrik Sandberg/TT

Utbildningsföretaget Hermods i Malmö polisanmäls

Uppdaterad
Publicerad

Malmö stad polisanmäler brister i Hermods personalredovisning som misstänkt bedrägeri, och begär tillbaka minst 4,7 miljoner från utbildningsföretaget.

– Det framgår att Hermods under de tre månader som vi fått in underlag för har i betydande omfattning felaktigt fakturerat för personal man helt enkelt inte har haft. I oktober har man exempelvis fakturerat oss för 30 lärare, men det som man nu redovisat visar att de bara haft 19 lärare på plats, säger Lars Rehnberg.

Hermods har idag avtal med Malmö stad om utbildning i svenska för invandrare. Företaget ska enligt polisanmälan ha fakturerat kommunen för fler lärare än de haft under augusti-oktober förra året. Samtidigt kräver kommunen tillbaka de 4,7 miljoner kronor som ska ha felfakturerats.

– Den lärdomen vi drar av det här är att vi behöver ha ett tätare och systematisk uppföljning av våra externa leverantörer, säger Lars Rehnberg.

Moderbolaget medger felaktigheter

Kravet på 4,7 miljoner riktas mot moderbolaget AcadeMedia, som medgett felaktiga redovisningar från Hermods.

– Vi tycker att det är bra att det utreds ordentligt. Det var vi som upptäckte det här internt den 19 mars och då tillsatte vi en intern och extern utredning. Sedan är det naturligtvis tråkigt att det ska behöva gå så långt. Hela händelsen är förfärligt tråkig, att det har skickats in felaktiga listor, säger Paula Hammerskog, AcadeMedias kommunikationsdirektör.

Sedan de felaktiga personallistorna upptäcktes har tre personer entledigats från sina tjänster på företaget.

– För mig personligen är det obegripligt, för det är någon eller några som medvetet skickat in felaktiga listor. Det är relativt länge sedan som det startade, och det är svårt att förstå att det kunnat fortgå. Vi kan inte förstå det och vi behöver bygga upp en bättre internkontroll, säger Paula Hammerskog.

Malmö stad har sedan tidigare även polisanmält Astar för liknande bedrägeri med personalredovisning och kräver minst 7,6 miljoner kronor för fem, konstaterade, felfakturerade månader. Granskning pågår och även i det fallet misstänker kommunen att felaktigheterna är större än hittills avslöjat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer