Danmarks radios nuvarande byggnad i Köpenhamn. Foto: TT

Utredning: Många i DR:s flickkör kränktes

Uppdaterad
Publicerad

Minst 64 tidigare deltagare i public service-bolaget Danmarks Radios flickkör har fram till 2010 blivit utsatta för övergrepp och kränkningar, enligt en utredning om missförhållanden. Nu ska jurister utreda om DR har levt upp till sitt ansvar och är skadeståndsskyldiga till dem som har kränkts.

DR:s generaldirektör bad personligen om ursäkt på en presskonferens på onsdagen.

-Jag ber om ursäkt för att DR har svikit dig. Det var inte ditt fel. Det var DR:s ansvar. Det är under all kritik att DR inte har agerat tidigare, säger Maria Rørbye Rønn.

Hon refererar bland annat till en tidigare DR-chef som avfärdade en förälders klagomål som ärekränkande.

De flesta kränkningarna ska ha skett för över 20 år sedan, men fortsatt fram till och med 2010. Kulturen kring kören beskrivs som ”helt oacceptabel även för sin tid” av Maria Rørbye Rønn.

Intima beröringar och kyssar

Utredningen har pågått sedan i våras och 129 personer som tidigare har sjungit i eller haft insyn i kören har uttalat sig.

Bland annat ska flickorna ha utsatts för intima beröringar, ofrivilliga kyssar – däribland långvariga tungkyssar – men även grövre kränkningar. Sex personer pekas ut som förövare.

Är skakad

Michael Bojesen, nu vd och teaterchef för Malmö Opera, var chefsdirigent för kören mellan 2001 och 2010.

Han skriver själv i ett mejl till den danska nyhetsbyrån Ritzau att han är skakad över att hans tid med kören i advokatutredningen har slagits samman med hans föregångares chefstid.

”Angående det som presenterats som gäller min person, så vet jag att de kränkningar som beskrivs i rapporten inte har något att göra med mina tio år som dirigent för kören”, skriver Bojesen och uttrycker även oro för sin och andras rättssäkerhet i samband med undersökningen.

Per-Martin Svensson, styrelseordförande för Malmö Opera, säger på onsdagskvällen att utredningen inte har rubbat styrelsens förtroende för Bojesen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer