Utredning om gruppvåldtäkt i Malmö läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en förundersökning om en misstänkt gruppvåldtäkt i Malmö har nu lagts ner.

– Vi har inte tillräcklig information för att gå vidare, säger Lena Körner, åklagare.

Natten till den 16 december förra året anmälde en 17-årig flicka att hon utsatts för en gruppvåldtäkt på en lekplats på Sofielund i Malmö. I förhör ska flickan ha beskrivit tortyrliknande övergrepp med flera inblandade män.

Brist på bevis

Även enskilda poliser beskrev våldtäkten som mycket grov. Men nu läggs förundersökningen alltså ner i brist på bevis, vilket Sydsvenskan var först med att rapportera under torsdagen.

– Vi kommer inte vidare. Det finns inte tillräckliga uppgifter för att vi ska hitta gärningsmän, säger åklagare Lena Körner till SVT Nyheter Skåne.

Därmed har tre av fyra förundersökningar som rör misstänkta gruppvåldtäkter i Malmö under slutet av förra året  lagts ner. Fallen blev mycket uppmärksammade såväl nationellt som internationellt. Men redan i början av året meddelade polisen att anmälan om en misstänkt gruppvåldtäkt på Högaholm natten mot den 29 december var påhittad. För en tid sedan lades även förundersökningen om en misstänkt gruppvåldtäkt på Segevång ner i brist på bevis. Och nu avslutas alltså även utredningen kring den misstänkta gruppvåldtäkten på lekplatsen vid Hasselgatan. Flickans första uppgifter har inte kunnat styrkas, hon hade lindriga skador vilket inte stämmer med beskrivningen av ett grovt övergrepp, påpekar åklagaren Lena Körner.

– Och det är inte ovanligt att uppgifter i de första förhören och de som sen finns i anmälan skiljer sig. Just första timmarna kan kännas traumatiska.

”Mer att jobba med”

En förundersökning fortskrider. Det gäller en misstänkt gruppvåldtäkt på Södervärns busstation natten till den 15 november.

– Där har vi mer att arbeta med, säger Lena Körner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.