Polisens tekniker undersökte den misstänkta brottsplatsen på Serenadsgatan i Malmö, men nu läggs våldtäktsutredningen ner. Kvinnan har erkänt att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter. Foto: TT/Johan Nilsson

Våldtäktsutredningen läggs ner – kvinnan lämnade osanna uppgifter

Uppdaterad
Publicerad

Anmälan om den grova våldtäkten den 28 december ifjol på Serenadgatan i Malmö var en lögn. Under tisdagen beslöt åklagaren sig för att lägga ner utredningen och kvinnan som gjorde anmälan misstänks nu för falskt larm.

Bevisen har inte varit tillräckliga och vittnesuppgifterna har inte kunnat styrka kvinnans berättelse om vad som har hänt.

– När hon konfronterats med detta har hon medgett att hon lämnat osanna och felaktiga uppgifter till polisen, säger Nils Norling, presstalesperson på Malmöpolisen.

Själv brottsmisstänkt

”Kvinnan har berättat att hon inte utsatts för en överfallsvåldtäkt vid den aktuella tidpunkten. Utredningen har i övrigt visat att en våldtäkt inte har hänt”, skriver kammaråklagare Lena Körner vid Malmö åklagarkammare i beslutet.

Kvinnan är nu själv brottsmisstänkt för falskt larm. Polisen vill dock inte uppge kvinnans förklaring till varför hon anmälde ett brott som aldrig hänt.

Känner ni er trygga med att hon inte har tagit tillbaka anmälan på grund av hot eller påtryckningar från andra?

– Ja, det gör vi. Vi har teknisk bevisning som visar att vi inte tar fel, säger Mats Karlsson, biträdande chef i polisområde Malmö.

Utreder tre fall

Malmöpolisen utreder i nuläget tre andra fall av våldtäkter utomhus med fler än en gärningsman.

– Vårt arbete fortskrider i de andra brottsutredningarna när det gäller de andra utredningarna med full kraft, säger Mats Karlsson.

På twitter skriver han: ”Vill betona att det är ovanligt att målsägande ljuger om att brott skett men samtidigt viktigt att rätt information går ut...”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.