Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VA Syds vice ordförande Andreas Schönström är orolig för prisutvecklingen. – Jag förstår inte hur folk ska reda ut det här, säger han. Foto: Johan Dernelius

VA Syd chockhöjer taxor: ”Förstår inte hur folk ska reda ut det”

Uppdaterad
Publicerad

Ännu en chockhöjning drabbar nu många skåningar. Det är VA Syd som höjer taxorna kraftigt. I Malmö med hela 24,8 procent.

Inte nog med att elpriset och räntorna stiger kraftigt just nu. Eon har nyligen sagt att fjärrvärmen höjs med 20 procent från 1 januari. På fredagen meddelade VA Syd att även avgifter för vatten och avlopp höjs kraftigt från årsskiftet.

– Höjningen beror främst på ökade energikostnader. Men även kostnaderna för kemikalier till avloppsrening och räntor på investeringar har spelat in, säger VA Syds förbundsdirektör Joel Olthed.

Fem skånska kommuner

VA Syd ägs av fem skånska kommuner. Det är Malmö, Lund, Eslöv, Lomma och Burlöv. Höjningarna slår olika i kommunerna.

Andreas Schönström (S) är vice ordförande i förbundsfullmäktige som styr över VA Syd. Han ser med stor oro på den ekonomiska utvecklingen med tanke på elpriser, räntor, inflation och höjningar av taxor.

– Jag förstår inte hur folk ska reda ut det här, säger Andreas Schönström.

Olika stora höjningar

VA-taxan höjs från 1 januari 2023 med 24,8 procent i Malmö, 16,6 procent i Lund, 7 procent i Eslöv, 5 procent i Lomma och 10 procent i Burlöv.

– Att det blir olika mycket i de olika ägarkommunerna beror på att de gjort olika stora avsättningar tidigare för höjda kostnader, säger förbundsdirektören Joel Olthed.

Enligt VA Syd motsvarar höjningen 107 kronor i månaden för en villa och 70 kronor i månaden för en lägenhet i Malmö. Höjningen blir lägre i övriga kommuner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.