Maja Kusljic, sjuksköterska och Petronella de Koster, sekreterare på hjärtmottagning vid SUS har inte bestämt om de ska vaccinera sig eller inte. Foto: Patrik Cegrini

Vaccin eller inte? En del vårdanställda tvekar

Uppdaterad
Publicerad

Region Skåne hoppas att många som jobbar i vård och omsorg ska välja att vaccinera sig mot Covid-19. För en del är det en självklarhet men andra är mer tveksamma.

– Nej jag har faktiskt inte bestämt mig ännu, säger Maja Kusljic, sjuksköterska på SUS i Malmö.

Hon menar att man vill skydda både sig själv och patienterna men att hon är osäker på hur bra de har testat vaccinet och vilka biverkningar som kan finnas.

Hennes kollega Petronella de Koster, sekreterare på hjärtmottagningen vid SUS är tveksam sedan svininfluensavaccineringen när några drabbades av svåra biverkningar som narkolepsi.

– Det är det som gör att det känns fel att spruta in någonting i kroppen som man  inte riktigt vet vad det är, säger Petronella de Koster.

Vaccinera sig måste man

Sotirios Grigoriou är läkare och tycker att det ska vara obligatoriskt för vårdpersonal.

– Jag ska vaccinera mig, det måste man om man är vårdpersonal eftersom risken att smittas är så hög även om man vidtar skyddsåtgärder, säger han.

Anna Bokström ska också vaccinera för att stoppa smittan.

– Det är klart att man är lite orolig men jag tänker att de hade nog inte låtit oss ta vaccinet om det inte var säkert, säger Anna Bokström, dietist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronavirus i Skåne

Mer i ämnet